Глава УГКЦ: «Воскреслий Христос показує, що війна проти України не буде тривати вічно, бо неправда ніколи не має останнього слова»
  • Пон, 29/04/2019 - 10:24

Зустрічаючи сьогодні воскреслого Христа, ми бачимо, що неправда ніколи не має останнього слова. Як після ночі завжди наступить день, так і війна проти України не буде тривати вічно. У тій правді, у тій істині нам потрібно вистояти. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у світлий празник Христового Воскресіння в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Співслужили з Главою Церкви Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, владика Віталій Кривицький, правлячий єпископ Києво-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні, владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду УГКЦ, владика Венедикт Алексійчук, Правлячий архиєрей єпархії Святого Миколая з осідком у Чикаго, та владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

На Богослужінні молилися також Президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною, міністр культури Євген Нищук, міністр освіти і науки Лілія Гриневич, пані Сильвія Хосефіна Кортес Мартін, Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Іспанії в Україні.

Предстоятель наголосив, що ми прийшли, щоб зустріти між нами істинне сонце – воскреслого у славі Спасителя, сила якого перемінила тогочасну імперію, що вбила, забрала гідність від, як вони думали, людини, а натрапили на самого Бога. Ця правда про воскресіння Христове є чимось, що змінює, розширює горизонти, дає надію і нове дихання людині всіх часів і всіх народів.

«Ось чому так важливо нам сьогодні відчути і зрозуміти, що істина, правда про воскресіння Христове є життєдайною», – сказав Блаженніший Святослав.

Коли ми вітаємо когось «Христос воскрес», у відповідь чуємо «Воістину воскрес». «Справді, дійсно, Він воскрес. І в Ньому людське життя набирає цілком іншого сенсу. Зустрівши Воскреслого, ми розуміємо, що справжнє людське життя є чимось набагато більшим, ніж це земне життя. Ми бачимо, що безвихідних ситуацій не буває. Після смерті приходить воскресіння. Так само, як після ночі у світлі сонця, яке сходить, приходить новий день, нове життя, приходить воскреслий Христос, щоб своє життя дарувати нам», – пояснив Глава Церкви.

Видається, вважає проповідник, що сьогодні світ живе в час постправди. Наш світ, навіть сучасна культура, подібні до ночі розгублення, яку пережили учні після того, як Христа розіп’яли і вклали до гробу.

«Часом навіть ми собі думаємо: а чи варто шукати правду?! – риторично запитує Глава Церкви. – Можливо, легше жити без правди, навіщо за неї боротися, навіщо вона взагалі сьогодні потрібна? Але жінки мироносиці нам кажуть, що кожна людина має у найглибшому закутку своєї особи щось, що дарував їй Господь Бог як внутрішній компас, який завжди буде штовхати і вести людину шукати правду».

І цим внутрішнім святилищем особи, вважає духовний лідер українців, є людське сумління. Воно буде вас будити, гризти і кусати, воно буде вас штовхати шукати правду. Буде нагадувати, що кожна людина має святий обов’язок шукати правду, а знайшовши її, йти за нею. Невідступно. Бо якщо ти будеш йти цією дорогою правди, військо втече, камінь відсунеться, а воскреслий Христос покаже, що правду потрібно, можливо, не так захищати, як свідчити. Бо правда має свою власну силу, - таку силу, як світло над темрявою.

«Як важливо сучасній людині відчути обов’язок шукати правду і йти за нею. Сучасний момент історії України теж скидається на період темної, кромішньої ночі. Ми оточені військами, але найгірше – ми залиті неправдою. Сьогодні багато людей не знають, кого слухати, не знають, що читати. Бо так багато говорять один про одного, що ми, дивлячись один одному в очі, не віримо один другому», – додав архиєрей.

«Скільки неправди сьогодні, як зброї, вживається проти України. У нас крали і крадуть нашу історію, різними сучасними технологіями крадуть правду про людину, щоб знищити її сьогодення. Та й під час виборів як нам багато неправди сказали, щоб вкрасти наше майбутнє», – наголосив Блаженніший Святослав.

За його словами, ми сьогодні зустрічаємо воскреслого Христа за старовинною традицією, яку зберегла УГКЦ, – у момент, коли встає сонце і співаємо Йому: Ти наше сонце правди, яке нам життя освітлює!

«Якщо із запечатаного і стереженого військом гробу є вихід, то ми маємо надію. Нехай цьогорічне свято Пасхи стане свідченням і джерелом надії для нашого народу», – побажав Глава УГКЦ.