Глава УГКЦ: «Вселенський патріархат намагався вилікувати поділ між православними, але дорога ще довга»
  • Чтв, 11/07/2019 - 12:27

Проблема екуменізму в Україні і на всій території пострадянського простору полягає в тому, що деколонізація ще не відбулася. Церкви були рабами, яких експлуатувала атеїстична політична влада для цілей, що не становили безпосередній інтерес Церкви. Коли ми сьогодні в Україні говоримо про екуменічні зусилля, то відчувається необхідність деколонізації.

Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у інтерв’ю для італійського видання «AСІ Stampa» після зустрічі ієрархів УГКЦ з Папою Франциском.

«Церкви живуть власними упередженнями одна проти одної... Люди розуміють, що між католиками, православними і протестантами існують догматичні, богословські та духовні розбіжності, але вони не розуміють, чому самі православні поділені між собою», – додав Предстоятель.

На його думку, поділ у православ’ї є великою проблемою для України. «Надаючи автокефалію, Вселенський патріархат намагався вилікувати ці розбіжності, але ми бачимо, що дорога, яку доведеться пройти, ще довга», – вважає Блаженніший Святослав.

Глава Церкви наголосив, що УГКЦ відкрита до екуменічного діалогу з усіма конфесіями. «Минуло вже тридцять років, як наша Церква вийшла з підпілля, і ми пережили певну екуменічну трансформацію. Після падіння Берлінської стіни і «залізної завіси» УГКЦ вийшла з катакомб і одержала можливість жити духом Другого Ватиканського Собору, зокрема його екуменічним духом. Але в 1990-х роках екуменічна ситуація в Україні була дуже напруженою. Нас розглядали як ворогів, зокрема тому, що Церкви дискутували з приводу розподілу храмів. Однак сьогодні цілком інша ситуація. Ми разом співпрацюємо там, де це можливо. Ми сприймаємо православних як наших братів», – сказав Блаженніший Святослав.

За його словами, УГКЦ шукає всі нагоди для співпраці, особливо коли йдеться про допомогу населенню, яке найбільше страждає від війни. «Бомби не розрізняють католиків і православних, тих, хто говорить українською, російською, польською... Вони вбивають всіх без винятку. Тому ми намагаємося знайти єдність у вирішенні цих болючих проблем», – переконує Глава Церкви.