Глава УГКЦ: «З Митрополитом Епіфанієм ми знайшли спільну хвилю»
  • Птн, 10/05/2019 - 16:10

З Митрополитом Епіфанієм ми маємо на людському рівні дуже гарні стосунки. Ми ще на початку «знайшли спільну хвилю». Про це 9 травня сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Філадельфії під час презентації своєї книжки «Діялог лікує рани».

Блаженніший Святослав розповів, що Митрополит Епіфаній, Предстоятель Православної Церкви України, у соцмережах написав йому листа з привітанням до дня народження 5 травня цього року. «Цей текст вони опублікували на своїх офіційних веб-ресурсах. Це безпрецедентна річ. Досі такого не було», – відзначив Глава УГКЦ.

«Хоч ми писали багато листів до наших братів православних на закінчення Синоду, та ніколи не мали від них відповідей. А цей жест я особисто сприйняв як жест справді великої відкритості», – розповів Предстоятель УГКЦ.

Глава Церкви відзначив, що в Україні щодо екуменізму (діалогу задля сприяння єдності християн) існує проблема, тому що в ширшому православному колі є різні бачення екуменізму. «Хтось є більш відкритим, хтось менш відкритим. Є такі ієрархи, які, скажімо, не бачать нас як рівних співрозмовників. Інші взагалі бояться будь-якого діалогу з нами, говорять про необхідність очищення від уніатів і є доволі закритими», – сказав він.

Блаженніший Святослав висловив сподівання, що Православна Церква України буде розвиватися, зміцнюватися і буде відкритою до екуменічного діалогу.

«Нам дуже залежить на тому, щоб Православна Церкви України зайшла у широке міжправославне спілкування з іншими помісними Православними Церквами. Тепер це є перед ними, але Москва намагається їх ізолювати. Навіть більше, Москва навіть намагається ізолювати Патріарха Варфоломія через те, що він пішов назустріч Україні», – зазначив Предстоятель.

На думку Блаженнішого Святослава, допоки ширшого внутрішньо православного сопричастя Православна Церква України не отримає «форсувати екуменічні відносини є досить нерозумно з нашого боку».