Глава УГКЦ : «Закладаючи і будуючи Патріарший cобор, Блаженніший Любомир наважився на неможливе»
  • Нед, 18/08/2013 - 18:43

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук подякував «великому будівничому» Патріаршого собору Блаженнішому Любомирові Гузару і всім жертводавцям храму під час його освячення.

«Наш храм має мільйони жертводавців: бідних і багатих; тих, хто живуть далеко і близько; тих, хто говорить українською і тих, хто не говорить; всіх тих, хто справді побачили, що центром єдності нашої Церкви має бути собор. І де б вони не були сьогодні: чи ще між нами, чи вже відійшли у вічність, чи є тут, на прощі, чи не змогли приїхати сьогодні, - ми всі про них пам’ятаємо і за них молимося. Але особливо треба подякувати "великому будівничому" цього Патріаршого собору, який заклав наріжний камінь і сьогодні тішиться разом із нами, − це Блаженніший Любомир Гузар», − відзначив Глава УГКЦ.  

Предстоятель наголосив, що закладаючи і будуючи цей храм, Блаженніший Любомир (Гузар) наважився на неможливе. Бо одержати місце під будівництво собору в Києві практично неможливо, особливо сьогодні. «Але він бачив набагато дальше і глибше, ніж будь-хто з нас, і він наважився це зробити».

Блаженніший Святослав Шевчук подякував тим владикам, які разом із Блаженнішим Любомиром несли хрест будівництва собору. Зокрема, владиці Василю Медвіту, Єпископу-помічникові Донецько-Харківського екзархату, який «знайшов це місце і зробив усю документацію на будівництво храму, не давши жодного хабара». «Тому цей храм починався чесно, будувався чесно й освячений чесно», − наголосив Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав Шевчук окремо подякував владиці Василю Лостену, єпископу-емеритові Стемфордської єпархії (США), і владиці Богдану Дзюраху, Секретареві Синоду Єпископів УГКЦ.

«Але справжнім священномучеником будови цього храму і завершення його до освячення є владика Йосиф Мілян, − відзначив Глава УГКЦ. – Коли ми оголосили, що посвячуватимемо собор, у нас на рахунках був абсолютний нуль. Це був лютий цього року. Для довершення собору до освячення нам було потрібно приблизно мільйон доларів. Треба було бачити обличчя владики Йосифа, який почув це рішення Синоду. Але його віра і віра всіх нас так зворушила наш народ, що за чотири місяці ми ті гроші отримали. І собор посвячений».

Водночас Верховний Архиєрей відзначив, що остаточне будівництво не закінчено, а переходить у новий етап. «Нам ще багато потрібно. Іконостас спорудити, покласти мозаїку, розписати собор, відповідно до приписів Східної Церкви впорядкувати крипту і багато інших справ. Тож владика стукатиме до ваших домівок і сердець, і я прошу − відчиніть йому. Бо через його вуста і через його руки до ваших сердець промовлятиме Воскреслий Христос», − закликав Блаженніший Святослав вірян.

 

Департамент інформації УГКЦ