Глава УГКЦ запропонував у Польщі скористатися 75-річчям Волинської трагедії для діалогу і примирення
  • Втр, 12/06/2018 - 20:08

У мене була дуже відверта і тепла зустріч з польською інтелігенцію у Вроцлаві. Деякі з великим страхом говорили про те, як у цьому році відбуватимуться польсько-українські відносини. Тим більше, що маємо важливі ювілеї: 75-річчя Волинської різні та 100-річчя відродження і незалежності Польщі та України.

На жаль, це призвело до польсько-української війни в ХХ столітті… Про це розповів Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у інтерв’ю польській Католицькій агенції інформаційній.

Також Предстоятель УГКЦ розповів, що взяв участь у церемонії нагородження імені Яна Новака-Єзеранського, яку в цьому році отримав відомий ізраїльський політик Шевах Вайс. «Багато що було сказано про польсько-єврейські відносини. Я прийшов до думки, що між польсько-українськими відносинами є багато подібного. Він зазначив, що примирення є процесом, в якому ми переживаємо кращі й гірші періоди. Шевах Вайс сказав, зокрема, коли країни протягом стількох століть живуть пліч-о-пліч, конфлікти неминучі, особливо під час війни», – сказав Глава Церкви, і додав, що, з іншого боку, коли живемо у мирний час, ми повинні зробити все, аби не дійти до конфліктів, а щоб залікувати рани, нанесені раніше. Вайс зазначив, що ювілеї придумали політики, але тільки для того, аби, як правило, протиставляти точки зору в суспільстві. Це неприпустимо.

Блаженніший Святослав заявив, що «хотів би скористатися майбутніми ювілеями для діалогу і примирення, а не як можливістю плекати негативну пам'ять». «Потрібно, у першу чергу, показувати позитивну пам'ять. Наприклад, чому б нам не відзначати разом річницю «Чудо на Віслі» 1920 року, велику солідарність поляків і українців під час Помаранчевої революції, або 40-річчя обрання Івана Павла II на Апостольський Престол, Папи, який зробив так багато для наших відносин», – відзначив духовний лідер греко-католиків.

«Тож запрошую, – наголосив Блаженніший Святослав, – політиків до спільного святкування ювілеїв, пов'язаних з позитивною пам'яттю, аби вони нас об’єднували, допомагали гоїти рани і будувати краще майбутнє. Давайте, не будемо заручниках трагічного минулого, давайте пропагувати те, що будує, а не руйнує».

Крім того, за його словами, діалог завжди лікує рани і проявляється у конкретних кроках, натхненних, у першу чергу, Євангелієм, тобто молитвою, яка нікого не звинувачує, а включає в себе жертви обох сторін. Загоєння ран відбувається в дрібницях, таких як, наприклад, щоденна допомога українському мігрантові… «Давайте ініціювати зустрічі польської та української молоді, як було під час Всесвітнього дня молоді в Кракові в 2016 році. Чи давайте разом впорядковувати занедбані кладовища у багатьох місцях, як на польській, так і українській стороні», – закликав Глава УГКЦ.