Глава УГКЦ: «Жити християнським життям можна лише ідучи рука об руку зі своїм Богом»
  • Пон, 19/08/2019 - 17:07

Коли людина хоче в житті опертися як на тверду основу лише на власні сили і можливості, вона переживає досвід того, хто опирається на воду.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у храмі Христа Чоловіколюбця при монастирі Згромадження сестер василіанок в Івано-Франківську.

Сьогодні у Святому Євангелії ми чуємо про ходіння Ісуса Христа по морі серед ночі… Ця євангельська історія, вважає Предстоятель, – опис нашого християнського життя. «Ми дуже часто, коли слухаємо слова Святого Євангелія, питаємо себе, чи можливо так жити, як написано у Євангелії? Чи можливо справді бути доброю людиною у поганому світі, бо море в Євангелії – це є образ гріха і смерті. Чи можна жити у світі і бути не від світу цього? Чи можна жити і не згрішити? Чи можна у тому світі йти поверх нечистоти, ненависті, злоби? Усього того, що ми асоціюємо з ознаками вмирання людини. А остаточно – чи можна серед того розбурханого моря врятувати своє життя?», – запитує проповідник.

Євангелист Матей, каже Блаженніший Святослав, нам хоче сказати, що можна, але лише при Божій помочі. «Наші людські сили подібні до хиткої непостійної, а часом і розбурханої води, яка не може служити опорою навіть для самої себе», – зауважує він.

«Сучасний світ нам каже: надійся на себе, тільки на свої сили. Герой сучасного світу, як кажуть американці, self-made man – людина, яка зробила себе сама, досягнула власного успіху, отримала великі гроші, славу... Але все насправді є плодом її хворобливої людської фантазії, бо в один момент це все розіб'ється як мильна бульбашка розбивається об жорстоку дійсність», – відзначає Глава Церкви.

Можна жити християнським життям, вважає Блаженніший Святослав, лише ідучи рука об руку зі своїм Богом. «Щоразу, коли ми сумніваємося, чи це можливо, Христос каже нам: чого ти засумнівався, маловіре? І в ті хвилини, коли я готовий сказати: врятуй Ти мене, Господи, бо я сам себе не можу врятувати, я сам себе не можу спасти, я сам собі не можу дати життя вічного, у ті ж хвилини Христос хапає мене з мого болота і йде дальше по життю разом зі мною», – підсумував духовний лідер українців.

Трбера відзначити, що Глава Церкви прийняв вічні обіти в чотирьох сестер василіанок.