Глава УГКЦ зустрівся з новообраним президентом Світового конгресу українців Павлом Ґродом
  • Втр, 29/01/2019 - 11:57

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав зустрівся з новообраним президентом Світового конгресу українців паном Павлом Ґродом та новообраною управою Конгресу.

До управи СКУ належать: Стефан Романів, перший заступник президента СКУ, Анна Кісіль, другий заступник президента СКУ, Андрій Футей, третій заступник Президента СКУ, Павло Садоха, регіональний представник СКУ в Західній Європі, Віра Коник, регіональний представник СКУ в Східній Європі та Сергій Касянчук, директор представництва СКУ в Україні.

Під час зустрічі сторони обговорили шляхи співпраці між Українською Греко-Католицькою Церквою та Світовим конгресом українців.

У розмові було підкреслено, що УГКЦ фактично є основою українського світу, тобто основою єдності українців, які живуть у різних країнах світу, але плекають свою тотожність як національну, культурну, так і релігійну. Сторони погодилися, що і УГКЦ, і СКУ мають разом йти за українцями та давати їм належну душпастирську опіку. А також допомогти їм зберегти свою культурну і національну тотожність.

Також Глава УГКЦ з очільниками СКУ обговорили, як можна краще скоординувати мирянський рух, який би міг втілювати традиційне гасло патріархального руху «За єдність Церкви і народу». «У сьогоднішніх обставинах, у яких живе Україна, у яких живе світове українство це гасло набирає нового глибокого змісту і є своєрідним пророчим завданням, яке нам залишив Патріарх Йосиф», – сказав Предстоятель УГКЦ.

На кінець зустрічі Блаженніший Святослав подарував панові Павлові Ґроду ювілейну медаль з нагоди тисячоліття Софії Київської. «Мудрість Київської Церкви, яка лягла в основу нашої державності і нашої національної і церковної тотожності є сьогодні тим фундаментом, на якому ми можемо будувати наше майбутнє», – пояснив Глава УГКЦ. Також усім учасникам подарували пам’ятну медаль з нагоди освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового, «бо саме цей собор є сьогодні унікальним осердям українського світу».