Глава УГКЦ звернувся до учасників Генеральної асамблеї благодійних організацій для Східних Церков
  • Срд, 22/06/2022 - 21:26

Сьогодні Блаженніший Святослав через онлайн зв’язок взяв участь в Асамблеї благодійних організацій для Східних Церков (ROACO), котра проходить у Римі з 20-23 червня. Під час ранкової сесії, присвяченої темі України, Блаженніший Святослав розповів про служіння УГКЦ в умовах гуманітарної кризи, спричиненої військовою агресією росії проти України.

«Впродовж 119 днів війни Україна втратила половину свого економічного потенціалу і ми знаходимось лише на початку великої гуманітарної катастрофи», – наголосив Блаженніший Святослав і привернув увагу міжнародних благодійних організацій до «найважчої зими в сучасній історії нашого народу». «Голод та холод будуть вбивати людей разом з російськими ракетами та бомбами», – зазначив він.

Глава УГКЦ наголосив, що «міжнародні організації, які мають досвід гуманітарної роботи в Афганістані, Сирії, Іраку, Ірані та інших країнах за останні десятиліття, визнають їхню неспроможність реагувати на масштаби гуманітарної катастрофи в Україні».

Для того, щоб відповісти на гуманітарні виклики було реорганізовано «Карітас-Україна» та Антикризовий центр Патріаршої курії УГКЦ. Карітас в Україні звернувся із закликом до міжнародного Карітасу з проханням надати фінансову та логістичну допомогу і на сьогоднішній день зміг розподілити 20 відсотків закордонної гуманітарної допомоги.

Антикризовий центр координує діяльність УГКЦ в сфері гуманітарної допомоги, є певним логістичним центром, що займається розподіленням гуманітарної допомоги у найбільш зруйнованих містах, зокрема на парафіях УГКЦ.

Блаженніший Святослав розповів, що територія України була поділена на три частини. Перша частина – це територія, де відбуваються бої: «В таких містах і селах люди є заблоковані у їхніх помешканнях, позбавлені світла, газу, їжі, медичної допомоги, в постійній небезпеці ракетних ударів та вибуху бомб». Блаженніший Святослав наголосив, що священники УГКЦ залишилися разом із людьми в таких умовах «і завдяки їхній присутності ми змогли організувати гуманітарні центри навіть в окупованих містах, а також допомогти у створенні гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення».

Друга частина – це території, які безпосередньо межують з лінією ведення військових дій. На цій частині нам вдалося створити центри прийняття біженців та надання першої допомоги. Водночас сюди прибуває гуманітарна допомога із Західної  України.

Третя частина – це відносно спокійна територія Західної України, «яка стала місцем прийняття та транзиту біженців до країн Європейського Союзу». Блаженніший Святослав наголосив, що багато українців, котрі виїхали до європейських країн, намагаються інтегруватися в ті суспільства, де вони знаходяться, але є значна частина тих, кому потрібна допомога та супровід. І якщо війна триватиме ще довший час, очевидно, будуть нові хвилі біженців». Глава УГКЦ подякував міжнародним благодійним організаціям за співпрацю з УГКЦ та солідарність з українським народом.