Глава УГКЦ: «Ділитися своїм ентузіазмом і досвідом, як проголошувати Слово Боже»
  • Птн, 02/11/2012 - 00:00

Одним з найпомітніших учасників Синоду єпископів, що  завершився днями в Римі, став Глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Сорокадворічний предстоятель Української Греко-Католицької Церкви активно виступав під час загальних сесій, до його тихого голосу прислухалися багато маститих  єрархів і кардиналів. Ми поговорили з ним про Синод, нову євангелізацію та греко-католиків в Росії.

 

- Владико, які у Вас враження від Синоду?

- Цей Синод - благодатна подія для Церкви, тому що єпископи з усього світу зібралися, щоб поділитися своїм ентузіазмом і досвідом, як проголошувати Слово Боже, Євангеліє в різних країнах, у різних культурах. Цей обмін досвідом - взаємне збагачення всіх.

 

- Які основні спрямування нової євангелізації, особливо актуальні для УГКЦ, Ви б виділили?

- Ми переживаємо трохи іншу ситуацію, ніж інші Церкви. Наша Церква переживає період відродження. Ми говоримо, що це - воскресіння Церкви після періоду переслідувань, особливо на території колишнього Радянського Союзу. Те ж саме переживають наші єпархії у всьому світі, тому що ми бачимо феномен нової еміграції. Багато українців роз'їжджається по всьому світу і їх присутність дає новий поштовх, щоб оживити парафії наших єпархій у всьому світі.

У той же час Католицька Церква в Західній Європі переживає період, я б сказав, нового гоніння в умовах секулярної культури, яка відкидає релігійні начала в житті сучасного суспільства. Наш ентузіазм, адаптований до потреб західної культури, являє собою те, що наша Церква може внести в розвиток нової євангелізації.

Якщо говорити про нашу Церкву, про наші проблеми, то головна - як встигати за потребами наших людей. Через те, що ми сьогодні відроджуємося, ми знаходимо наших людей не тільки на території всієї України (тому що традиційно греко-католицька присутність асоціюється із західною частиною цієї країни), ми сьогодні маємо сотні парафій в різних частинах України. І в різних частинах світу. Нещодавно я дізнався від одного єпископа з Анголи, що там є велика громада українців, і він запитував, чи можливо очікувати приїзду греко-католицького священика.
Господь відкриває нам нові можливості, які пов'язані з присутністю наших вірних в різних частинах світу.

 

- А як йдуть справи з греко-католиками в Росії? Чи допомагаєте Ви їм?

- У Російській Федерації є багато наших віруючих: українців, які опинилися на території Росії в різні періоди історії. Найбільша кількість наших вірних виявилася в Сибіру, в зв'язку з примусовими депортаціями за часів сталінських репресій. Зараз є багато наших емігрантів в Європейській частині Росії, які виїхали туди в пошуках роботи.
Звичайно, вони духовно зв'язані з нашою Церквою і наша Церква розуміє свій обов'язок духовно опікувати цих людей. Але ми повинні рахуватися зі структурою Католицької Церкви в Росії. У Росії існує єдиний ординаріат для католиків східного обряду і його главою є єпископ Йосиф Верт, який дуже ревно виконує свої обов'язки.

Багато наших священиків виїжджає на служіння в Росію. Ми опікуємося нашими вірними в безпосередньому зв'язку з Владикою Йосифом  Вертом. Нещодавно я мав можливість особисто познайомитися з архиєпископом Паоло Пецці. Навіть запросив його приїхати в Україну. Можливо, у наступному році ми удостоїмося його візиту. Не тільки для того, щоб контакти з Католицькою Церквою в Росії розвивалися і ми розуміли один одного, але і для того, щоб розуміти потреби і служити нашим вірним, які знаходяться в Російській Федерації.

 

Розмовляв Михайло Фатєєв

За матеріалами: http://sibcatholic.ru