Глава УГКЦ до єпископів Канади: Глобальна економіка відображає духовну кризу
  • Чтв, 27/09/2012 - 00:00

Західний секуляризм лежить в основі всесвітньої економічної кризи і є значним викликом для майбутнього України, – про це Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук говорив до єпископів Канади.

«Сучасна економічна криза є лише ознакою набагато глибшої духовної та культурної кризи», – зазначав Блаженніший Святослав 25 вересня під час щорічного пленарного засідання Конференції католицьких єпископів Канади. – «Західне суспільство, яке відображає старі моральні структури та цінності, не має стійких та встановлених моральних орієнтирів».

За словами Глави УГКЦ, Церква повинна віднайти «нову відвагу», щоб проголошувати істину Євангелія сучасному суспільству, щоб стати для нього «якорем і компасом».

«Ми живемо у суспільствах, де чеснота і доброта часто є маскою релігійної нетерпимості, особистого задоволення та морального занепаду», – говорив він. – «Секуляризм хотів би, щоб ми обмежилися лише недільними богослужіннями». За словами Блаженнішого Святослава, такий підхід до релігії використовувався у колишньому Радянському Союзі.

«Відокремлення Церкви від держави стало відокремленням релігійних цінностей від суспільства, однак нашим завданням є проголошувати слово Боже усім і через соціальне служіння бути постійним знаком Божої люблячої присутності», – зазначив Блаженніший. – «Не біймося тоталітаризму політкоректності і говорімо правду, незважаючи на те, кого вона може образити, чи це стосується одностатевих союзів, чи геноциду абортів».

Глава УГКЦ говорив про те, що за часів комунізму у підпіллі Церква могла нести свідчення і таким чином ставити відкритий виклик режиму. «В минулому столітті багато мучеників та ісповідників терпіли заради віри. Нехай їх приклад і свідчення буде натхненням для нас усіх», – закликав він.

Перед Україною стоять соціальні та економічні виклики, за період останніх п’яти років вона значно змінилася. Виглядає на те, що країна «розривається між старими впливами і новими спробами інтегруватись у ширшу європейську спільноту», – відзначив Блаженніший Святослав. Сучасне українське суспільство не довіряє уряду, політикам та громадським установам, однак Церква, особливо Українська Греко-Католицька, «володіє значним моральним авторитетом».

«Більшість українських громадян не ідентифікують себе з жодною із існуючих Церков, однак є спраглими за Богом і відкритими на місійну діяльність Церкви», – зазначив він. – «В таким умовах досвід нової євангелізації, який ми поступово набуваємо, може стати цінним скарбом, яким ми надіємося поділитися з усією Католицькою Церквою».

Нагадаємо, що 9-16 вересня у Канаді проходив Синод Єпископів УГКЦ. Блаженніший Святослав подякував католицьким єпископам Канади за їх «братерський дух співпраці».

«Мої брати-єпископи тут у Канаді приємно відгукуються і високо цінують ту підтримку і розуміння, які наша Церква отримує у всій Канаді», – говорив він. – «У інших частинах світу ситуація є відмінною».

«Сьогодні у європейських країнах присутні десятки тисяч мігрантів з України», – розповів Блаженніший Святослав. – «Саме тому для нас дуже важливо ділитися канадським досвідом з усім світом і свідчити про те, що присутність Східних Церков, з їх традиціями і структурами, є не загрозою, а багатством католицької спільноти, яка є єдністю у різноманітті».

 

За матеріалами Catholic News Service