Глави Церков під час зустрічі з Президентом закликали доопрацювати законопроект № 0931
  • Чтв, 05/12/2019 - 10:58

Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій представила Главі держави перелік актуальних питань, які накопичилися за останній час і потребують спільного вирішення.

Обговорення взаємодії керівництва держави з релігійною спільнотою відбулося 4 грудня під час зустрічі Президента України Володимира Зеленського з главами конфесій зі складу ВРЦіРО, повідомляє Інститут релігійної свободи

Передусім релігійні діячі запропонували Главі держави доопрацювати законопроект № 0931 (прийнятий за основу парламентом минулого скликання) з метою недопущення обмеження конституційних прав на свободу совісті та свободу вираження поглядів. Саме ці загрози спонукали Раду Церков ініціювати особисту зустріч з Президентом.

За будь-яких обставин і політичних змін свобода совісті та віросповідання, сім’я та прагнення до справедливості залишаються важливими цінностями всього українського народу. Саме тому громадська активність Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій найбільше зосереджена на цій проблематиці. Про це розповів черговий головуючий у ВРЦіРО єпископ Віталій Кривицький.

Також Всеукраїнська рада Церков закликала Президента Зеленського відмовитися від просування на державному рівні гендерної ідеології, яка підміняє біологічні статі поняттям гендерної самоідентифікації та нав’язує одностатеві стосунки.

Зокрема, ВРЦіРО пропонує скасувати ідеологічно заангажовану антидискримінаційну експертизу підручників і освітніх програм у МОН України, яка не передбачена законами України.

Крім цього, релігійні діячі вважають більш корисним для українського суспільства йти шляхом розвитку національного законодавства з протидії домашньому насильству, спираючись на досвід інших країн Європи, які вирішили не ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульську Конвенцію).

Всеукраїнська рада Церков також запропонувала, щоб Уряд розробив і прийняв державну програму щодо підтримки сім’ї на період до 2025 року з відповідним фінансуванням. Ідеться про підготовку подружніх пар до сімейного життя, популяризацію відповідального батьківства, сприяння збереженню кожної вагітності, підтримку багатодітних сімей, створення міської інфраструктури для сімей із дітьми, закриття інтернатів і перехід на сімейні форми виховання сиріт і дітей без батьківської опіки тощо.

До того ж ВРЦіРО закликала розробити законопроєкт, спрямований на впорядкування практики комерційного сурогатного материнства в Україні, яке на сьогодні в деяких випадках опускає гідність дитини до рівня товару.

“Лише через прямий і постійний діалог, через налагодження повсякденної взаємодії між владою і релігійною спільнотою можливо досягти суспільної злагоди та миру, подолати безліч соціальних проблем і наслідків російської агресії, а також сформувати збалансоване законодавство у сфері свободи совісті та вираження поглядів, сімейної політики та захисту суспільної моралі”, – наголосив головуючий у ВРЦіРО.

Нагадаємо, що напередодні Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій надіслала Президенту України та керівництву парламенту звернення з проханням доопрацювати законопроект № 0931, щоби фанатична боротьба з дискримінацією не призвела до утисків конституційних прав громадян на свободу совісті та вираження поглядів.

Фото: www.president.gov.ua

Інститут релігійної свободи
irs.in.ua