Глави УГКЦ та УПЦ КП закликають освятити пам’ятник та перенести хрести, встановлені на місці єврейського кладовища у Самборі
  • Пон, 10/09/2018 - 10:15

«Для належного відзначення річниці відновлення нашої державності, усвідомлення міжнародної й міжнаціональної сутності української революції та наших національно-визвольних змагань, гідного вшанування наших героїв та жертв людиноненависницьких окупаційних режимів на нашій землі, вважаємо доцільним і просимо вас зробити все необхідне для того, щоби на місці розстрілу учасників визвольних змагань за незалежність України освятити пам'ятник, споруджений згідно з погодженим з громадою проектом», − пишуть у зверненні Глави Церков.

Автори документа нагадують, що 1 листопада цього року виповнюється 100 років Листопадового чину, здійсненого Національною радою силами Українських січових стрільців, що призвело до встановлення влади Української Держави на землях Галичини та створення згодом Західноукраїнської Народної Республіки в роки Першої світової війни.

Вони також зазначили, що цього року та на початку наступного виповнюються 75 роковини знищення нацистами представників єврейської громади міста, християн, які їх переховували, а також розстрілу українських юнаків, які боролися за незалежність України в роки Другої світової війни.

«Цей рік є символічним для вшанування пам'яті українців: християн та юдеїв, які віками жили і працювали пліч-о-пліч на цій землі і кров'ю яких вона окроплена під час двох світових воєн», − переконані Глави Церков.

А згодом додають: «Цього дня благословляємо вам з урочистою відправою перенести хрести, які нині встановлені на місці майбутнього меморіалу, на глибоко символічне місце − цвинтар Січових стрільців. Поєднуючи таким чином нашу пам'ять про драматичні події двох світових воєн на нашій землі, ми надихатимемо теперішнє покоління на захист нашої Батьківщини в дні нової агресії. Закликаємо всіх людей доброї волі об'єднатися навколо цієї надважливої справи і запевняємо вас у нашій молитовний підтримці», − ідеться у спільному Зверненні Глав УГКЦ та УПЦ КП.

Нагадаємо, Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав спільно із Предстоятелем УПЦ КП Патріархом Філаретом 25 вересня 2017 року уже зверталися до влади і мешканців м. Самбора на Львівщині із словами підтримки задуму облаштувати меморіальний комплекс у районі єврейського кладовища. «Нашим прямим обов’язком є пошанувати покійних, якої б національності чи релігії вони не були. Тому ми схвально ставимося до пропозиції облаштувати на цьому місці меморіальний комплекс, який представить історію співжиття українців і євреїв у трагічний період історії нашої землі, а також належним чином вшанує жертв тоталітарного окупанта», − наголошували тоді автори документа.

Департамент інформації УГКЦ

Додаток

Звернення до духовенства та міської громади Самбора
про вшанування
 100-ліття відновлення української державності
на Західно-Українських землях

Дорогі брати і сестри!
Слава Ісусу Христу!

1 листопада цього року виповнюється 100 років Листопадового чину, здійсненого Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців, що призвело до встановлення влади Української Держави на землях Галичини, та створення згодом Західно-Української Народної Республіки в роки Першої світової війни.

Також цього року та на початку майбутнього виповнюються 75 роковини знищення нацистами представників єврейської громади міста, християн, які їх переховували, а також розстрілу українських юнаків, які боролися за незалежність України в роки Другої світової війни.

Отже цей рік є дуже символічним для вшанування пам'яті українців: християн та юдеїв, які віками жили і працювали пліч-о-пліч на цій землі і кров'ю яких вона окроплена під час двох світових воєн.

В нашому спільному листі від 25 вересня 2017 року ми зверталися до вас з благословенням щодо влаштування Меморіального комплексу у районі єврейського кладовища м. Самбора.

Для належного відзначення річниці відновлення нашої державності, усвідомлення міжнародної й міжнаціональної сутності української революції та наших національно-визвольних змагань, гідного вшанування наших героїв та жертв людиноненависницьких окупаційних режимів на нашій землі, вважаємо доцільним і просимо вас зробити все необхідне для того, щоби на місці розстрілу учасників визвольних змагань за незалежність України освятити пам'ятник, споруджений згідно з погодженим з громадою проектом.

Цього дня благословляємо вам з урочистою відправою перенести хрести, які нині встановлені на місці майбутнього меморіалу, на глибоко символічне місце - цвинтар Січових стрільців. Поєднуючи таким чином нашу пам'ять про драматичні події двох світових воєн на нашій землі, ми надихатиме теперішнє покоління на захист нашої Батьківщини в дні нової агресії.

Закликаємо всіх людей доброї волі об'єднатися навколо цієї надважливої справи і запевняємо вас у нашій молитовний підтримці.

Нехай Всевишній благословить вас.

+ Філарет

Патріарх Київський і всієї Русі-України
Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату

+ Святослав

Верховний Архиєпископ Києво-Галицький
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви