Голландські педіатри пропонують дозволити евтаназію для дітей до 12 років
  • Срд, 30/10/2019 - 11:32

"Діти до 12 років також мають право на евтаназію", – стверджують голландські лікарі. У доповіді, яку подали три університетські лікарні до нижньої палати парламенту, зазначається, що 84 відсотки голландських педіатрів вважають евтаназію в цій віковій групі необхідною. На їхню думку, така молода людина може свідомо вирішити, що не хоче жити. Це перший крок до зміни закону більш ліберальним, як це вже було в Бельгії.

У Нідерландах із 2004 року можливе вбивство дитини у віці до одного та від 12 до 16 років за згодою батьків. Однак вікова група 1-12 досі була недоступна для прихильників "допомоги померти". Зміни спровоковані історією маленького Луука, якою жила вся країна. Дитина страждала від невиліковної генетичної хвороби, що знищила його організм. Наприкінці свого життя чотирирічний хлопчик важив трохи більше 6 кг (6,3 кг) і був менше 84 см на зріст. Батьки хотіли для нього евтаназії, на яку лікарі не погодилися, посилаючись на закон.

"Навіщо чекати, доки хвороба забере хвору дитину?", – аргументує доктор Едуард Верхеґен, очільник пропаганди евтаназії в Нідерландах. На його думку, у випадку дуже тяжкохворих дітей, яких на останньому етапі життя можуть супроводжувати великі страждання і вмирання яких може тривати тижнями, варто дозволити можливість евтаназії.

Доповідь прокоментували 32 лікарів, із групи, що впродовж останніх років лікувала молодих, важко хворих пацієнтів. На їхню думку, у 46 із 359 випадків евтаназія була б найкращим рішенням. Ось чому Асоціація Голландських Педіатрів закликала Парламент іти шляхом Бельгії. Там закон не встановлює вікових обмежень для евтаназії, а троє дітей молодших 9, 11 та 17 років вже отримали смертельну ін’єкцію.

Сьогодні чверть смертей у Нідерландах спричинена втручанням іншої людини. Евтаназія стала базовою медичною послугою, що включена до щомісячного внеску, який кожен громадянин цієї країни сплачує своїй страховій компанії. Це також дуже вигідний бізнес: за кожну здійснену лікарем смертельну ін’єкцію страхові компанії платять клініці близько 3000 євро.