«Господь Бог не дає таких життєвих завдань, до яких ми були б нездатними», – Глава УГКЦ
  • Пон, 11/10/2021 - 10:19

Ми чуємо в сьогоднішньому Євангелії, що немає необдарованих людей. Кожного з нас Бог обдарував. Але як нам важливо усвідомити той дар, який ми отримали! Кожний з нас унікальний. Нікому Господь Бог не дає таких життєвих завдань, до яких ми були б нездатними, бо Він знає здібності кожного з нас. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві у 16-ту неділю після Зіслання Святого Духа.

У проповіді Блаженніший Святослав звернув увагу на те, що живе слово Євангелія змальовує нам Бога як того, хто роздає і радіє, коли людина здобуває, а також як того, хто сподівається і вірить у людину. Саме тому притча про господаря, який роздає таланти, на його думку, для християн ІІІ тисячоліття є надзвичайно глибокою, життєдайною і важливою.

Як пояснив проповідник, у цій притчі господар добре знає здібність кожного, але у притчі Він не так дбає про своє майно, як тішиться помноженими здібностями своїх дітей. Можливо, Він для того і від’їжджає, – припускає Блаженніший, – щоб дати нагоду, створити простір для росту і розвитку управителів, яких залишає у своєму домі.

Окремо проповідник звернув увагу на розмову з переляканим слугою – господар шукає насамперед не самого слугу, а його здібностей здобувати більше від того, ніж він отримав.

«Той, хто є в полоні свого страху, власного лінивства, втрачає все, бо нічого нового не здобуває. Нам здається несправедливою така поведінка, але господар хоче, щоб його слуга зростав у своїх здібностях, талантах і вміннях здобувати набагато більше, ніж він йому дав перший раз», – переконаний архиєрей.

Блаженніший Святослав підкреслив, що сьогоднішнє Боже слово розкриває таємницю стосунків між Богом і людиною.

«Ми сьогодні чуємо, що немає необдарованих людей. Кожен із нас є обдарований Богом. Але так важливо усвідомити той дар, який ми отримали! Кожний із нас є унікальним. Нікому Господь Бог не дає таких життєвих завдань, до яких ми були б нездатними, бо Він знає здібності кожного з нас. Ми покликані у собі ці дари розкрити і їх розвивати, щоденно працюючи над собою», – каже проповідник.

Сьогоднішньою Архиєрейською Божественною Літургією в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві завершився ІІІ Всеукраїнський форум молодіжних душпастирів УГКЦ та РКЦ, що проходив останніми днями в Києві. На Літургії з Главою Церкви співслужили священники, які опікуються молодіжними спільнотами УГКЦ та РКЦ.

«Мені надзвичайно приємно разом молитися зі священниками латинського обряду та нашими молодіжними душпастирями. Вітаю в нашому соборі всіх тих, хто займається проголошенням Христового Євангелія сучасній молодій людині в Україні. Ми сьогодні особливо дякуємо за вашу невтомну правцю. Так важливо є комусь стати поруч молодої людини, помогти їй відкрити у собі ті таланти і той потенціал, який заклав у цього юнака чи дівчину наш Господь. Як важливо допомогти кожному з нас відкрити Божий задум. Цю таємницю моєї особи, яка розкривається у Божому слові у святій Євангелії», – наголосив Отець і Глава Церкви.

Глава УГКЦ наголосив, що найважливішим завданням душпастирства молоді є допомогти людині увійти у радість Господа, стати причасниками Божественної радості, яка випливає з того, що ми щоразу глибше усвідомлюємо, що Бог про нас дбає. Він нам щось дарує і кличе до щораз більшого. Саме в Ньому ми можемо здобути все.

«Нехай діло душпастирства молоді буде успішним, нехай юнаки і дівчата відчують, що Христова Церква їх любить, про них піклується і завжди є поруч. Для того щоб одного дня усі ми почули від Господа Бога слова, скеровані до кожного з нас особисто: Гаразд, слуго добрий і вірний! У малому був ти вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість твого пана!» – побажав на завершення Блаженніший Святослав.