«Господи, дихай Україною, щоб Україна і її молодь жила», – Блаженніший Святослав у 116-й день війни
  • Нед, 19/06/2022 - 19:34

Дар побожності від Святого Духа – це не набожність як набір певних релігійних ритуалів і практик, якими людина ніби хоче відгородитися від небезпек чи змусити Бога чинити свою власну волю. Це внутрішнє відчуття першоджерела буття всього створеного, відчуття Бога як дихання Любові до світу, те, що дає силу і можливість жити, відроджуватися, розвиватися, зростати.

У ці важкі для всієї України дні, дні втрат і великої боротьби, просимо Святого Духа про цей дар як джерело живої води, дар, який допоможе Україна вижити і віджити – каже Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своєму щоденному зверненні 19 червня, у 116-й день війни.

Своє звернення Глава УГКЦ, як завжди, розпочав зі зведення з фронту за минулу добу, дякуючи Богу і Збройним силам України за ще один прожитий день боротьби:

«Впродовж останнього дня продовжували точитися запеклі бої на сході та півдні України. За повідомленнями органів державної влади, найінтенсивніші бої ведуться довкола Сєвєродонецька і Лисичанська Луганської області. Там ворог сконцентрував найбільшу кількість своєї зброї, своїх ресурсів, щоб захопити цю частину української Луганщини. Вчора впродовж дня дуже інтенсивним, жорстким і підступним атакам з повітря було піддане місто Харків. Двічі ракетних ударів зазнав Миколаїв на півдні України. Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться. І ми дякуємо Господу Богу та нашим захисникам, синам і донькам України, за те, що ми дожили до цього ранку і бачимо це недільне денне світло і сонячне проміння».

У зверненні Блаженніший Святослав з болем розповів про загибель ще одного українського воїна – 27-річного Артемія Димида, який загинув вчора на Донеччині, і висловив співчуття його рідним: «Я від усієї нашої Церкви складаю щире співчуття отцю Михайлові, добродійці Іванні та всій родині Димидів і Крип’якевичів із приводу цієї великої втрати. Це священниче подружжя, зокрема його біль у теперішніх обставинах України, – це ікона нашої Церкви, яка є осердям служіння своєму народові і несе тягарі, болі та страждання українського народу, його молоді. Ця геройська смерть потрясла всі інтелектуальні наукові кола України і ми сьогодні кажемо: герої не вмирають! Просимо, Господи, прийми Артемія у свої обійми і даруй йому вічную пам'ять!»

Відтак Предстоятель пригадав, що сьогодні Україна святкує неділю Всіх святих – день поминання безпосередньої дії плодів Духа Святого в історії людства.

«Святий чи свята – це особа, яка віддзеркалює, носить у собі Божественну святість. У Літургії ми співаємо: "Єдин свят, єдин Господь Ісус Христос, на славу Бога Отця. Амінь". І той, хто носить у собі живого Бога силою і діянням Святого Духа, об’являючи світові обличчя люблячого Небесного Отця, стає причасником святості самого Бога в різноманітних її видах і формах. Ми сьогодні молимося: святі всіх часів християнства, моліться сьогодні за стражденну Україну, за стражденну Українську Церкву», – зазначив він.

Цього дня Блаженніший Святослав роздумував над наступним даром Святого Духа – даром побожності. Чим є цей дар і чому він відрізняється від того, що називають обрядовірністю чи зовнішньою побожністю?

За словами Предстоятеля, коли ми говоримо про побожність як про дар Святого Духа, то йдеться про здатність людини відчувати першопричину свого життя та існування… За допомогою цього дару Святого Духа ми начебто повертаємося до джерела нашого буття і життя, відчуваємо, що ми люблені й бажані Богом. Псалмоспівець Давид співає: «У Тебе є джерело життя… у світлі Твоєму побачимо світло». Та людина, яка повертається до першоджерела свого існування, до Господа Бога, відроджується, оновлюється, живе, розвивається, зростає.

«Тому дар Святого Духа – побожність, дає нам можливість відчути, що кожного дня ми з вами дихаємо через те, що Бог нами дихає у своїй любові. Ми здатні діяти і любити Бога і ближнього завдяки того, що відчуваємо – перший, хто нас полюбив і дав життя й існування, є наш Господь Бог, наш люблячий Батько, який спасає нас в Ісусі Христі силою і діянням Святого Духа», – наголосив Глава Церкви.

«Сьогодні ми просимо: Господи, даруй нам в Україні відродження і життя! Ми сьогодні живемо Твоїм даром Святого Духа і цією побожність, як олень, вертаємося до джерел водяних, тому що наша душа прагне живого Бога. Господи, дихай нами, дихай Україною, щоб Україна, її молодь жила! Серед моря смерті Ти присутній як наше джерело життя! Боже, благослови дітей України!» – завершив Блаженніший Святослав.