Грантодавець ЛГБТ хоче впродовж 3 років виграти війну проти релігійної свободи
  • Втр, 22/12/2015 - 23:24

Лідер у наданні грантів ЛГБТ сказав бізнес-лідерам, що хоче впродовж трьох років завершити політичну боротьбу з привілеями релігійної свободи в США.

І ці слова не є порожньою риторикою. Розслідування CNA виявило, що мільйони доларів було влито у зусилля по боротьбі з привілеями релігійної свободи в Сполучених Штатах.

"Ми знаходимося на роздоріжжі, де вибір, який ми робимо означатиме, що ми будемо боротися проти релігійних привілеїв впродовж двох-трьох років або ввійдемо в затяжну двадцятирічну боротьбу",- сказав Тім Свіні провідним бізнес-керівникам та іншим учасникам форуму Захисники рівних прав на робочих місцях, який відбувся в Сан-Франциско в кінці березня 2015 року.

Свіні – колишній програмний директор Фонду «Evelyn & Walter Haas, Jr.» та колишній президент  і виконавчий директор «Gill Foundation», яку залишив у 2013 році.

Обидва некомерційні фонди беруть участь у фінансуванні ЛГБТ-пропаганди, у тому числі одностатевих подруж, і розпочали нападати на релігійні свободи. Дослідження CNA виявило серед оприлюднених списків грантів і податкових звітів принаймні шість фундацій і фондів на загальну суму близько $4,8 млн, які мають на прицілі  релігійну свободу, особливо тих, хто виражає заперечення одностатевим подружжям.

Заснований у Сан-Франциско Фонд «Evelyn and Walter Haas, Jr.» є одним з основних спонсорів. Це приватний сімейний фонд з активами у півмільярда доларів. Як зазначено у базі даних фонду, він перерахував щонайменше $685 тис. у вигляді грантів, призначених для заперечення широкого розуміння релігійної свободи.

У 2014 році фонд надав два окремі гранти на загальну суму $150 тис. для заснованої американської північно-західної «Pride Foundation»,  щоб "вести проект, метою якого є забезпечити, щоб привілеї релігійної свободи не підірвали успіхи рівності подруж і захисту недискримінації". У 2015 році він видав ще один грант на $200 тис. з тією ж метою.

«The Berkeley», каліфорнійська школа релігії, отримала грант на $125 тис. для підтримки проекту Умоджа.У базі даних сказано, що він був призначений для "залучення афро-американських священнослужителів з метою запобігти привілеям «релігійної свободи» від підривання успіхів у рівності подружь і захисту недискримінації". A грант на $60 тис. з тією ж метою пішов до заснованої у окрузі Колумбія організації «Many Voices».

У 2015 році грант у розмірі $ 50 тис. допоміг фінансувати фундацію «Американський союз громадянських свобод», націлену на привілеї релігійної свободи.

Дані гранту «The Haas Jr» також показують $100 тис. для  «Gill Foundation» в 2014 році для підтримки «Movement Advancement Project», мозкового центру ЛГБТ. Грант фінансував роботу, включаючи "дослідження з розробок повідомлень навколо прав гомосексуалістів" і питань релігійної свободи.

Заснована у Колорадо «Gill Foundation»  є одночасно і одержувачем, і надавачем грантів, націлених на релігійну свободу. Податкові звіти фонду показують отриманий на суму $100 тис. грант в 2013 році для загальної підтримки фундації «Американський союз громадянських свобод» і підтримки "проекту релігійних привілеїв".

«Gill Foundation» володіла активами більш, ніж на $234 млн в кінці 2013 року. Її заснував політично задіяний колишній бізнесмен Тім Гілл. Він працював над збільшенням кількості спонсорів ЛГБТ- пропаганди. Він також проводив довгострокову політичну стратегію просування ЛГБТ, спричиняючи надання пожертв місцевим і загальнодержавним політичним кампаніям для зупинки своїх політичних опонентів на початку їх кар'єри.

Ще один грантодавець, задіяний проти захисту релігійної свободи, заснований у  Массачусетс фонд «Proteus». Він присвятив принаймні $825 тис. на підтримку "особливих зусиль на судові процеси і роботу з використання релігійних привілеїв для спроб виправдати підрив повного подружжя". Ця діяльність є частиною його проекту «Civil Marriage Collaborative project», який підтримує "одностатеві подружжя".

Фінансування праці з релігійними привілеями, як зазначено на його сайті, включає в себе грант на $200 тис. в 2014 році і на $75 тис. в 2015 році для заснованого в Орегоні фонду «Освіти фундаментальних прав» для роботи з "релігійними привілеями державної освітньої роботи". Фонд є політичним фондом «Основних прав Орегону», який привів опозицію до пропонованого закону релігійної свободи в штаті.

Інші гранти 2015 року, пов'язані з боротьбою з пільгами релігійної свободи включають $300 тис. в окремих грантах для груп ACLU в Арізоні, Мічигані, Північній Кароліні і Техасі; і чотири гранти на загальну суму $250 тис. іншим організаціям в Арізоні, Каліфорнії, Північній Кароліні і Техасі.

Четвертий фонд, задіяний у дії гранту є «David Bohnett Foundation», на сайті якого числиться грант травня 2014 року у розмірі $150 тис. протягом двох років для Колумбійського університету громадянських прав/проект приватної совісті, у віданні центру університету права з гендерних питань і закону про сексуальність.

Проект об’єднує вчених, які виступають проти релігійних привілеїв. Вони особливо критично виступили проти версій Закону про відновлення свободи віросповідання (RFRA), у тому числі законодавства,що спочатку було прийнятим законодавчим органом штату Індіана в березні 2015 року. Після гучної опозиції  активістів ЛГБТ і тиску з боку великих підприємств, законодавці Індіани змінили закон у спосіб, що піддався жорсткій критиці з боку багатьох захисників свободи віросповідання.

Проект юридичного факультету Колумбійського університету також піддав критиці правові зусилля для захисту роботодавців, що заперечують обов’язкове страхування на контрацепцію і зусилля щодо захисту осіб з релігійними переконаннями заперечувати визнання одностатевих союзів як подруж.

У той час як в описі гранту фонду Девіда Бoгнетта подано проект як "суспільне значення / проект приватної совісті", Кетрін Франке, директор університетського центру права з гендерних питань і сексуальності, підтвердила CNA 22 травня, що грант пішов до проекту "громадські права / приватна совість". Спонсорами проекту є фонди Форда і Аркуса, які надали, принаймні $ 900 тис. для його підтримки.

Богнетт був відвертим критиком релігійних груп, погляди яких не співпадають з ЛГБТ-пропагандою. 9 жовтня 2009 у промові на врученні премії «Lifetime Achievement GLSEN», він характеризував католицьких, євангелістських і мормонських лідерів, як "наших найбільших противників" і заявив, що "євангелістські та фундаменталістські групи, які вчать, що гомосексуалізм є гріхом" є тими, хто "стоїть на шляху справедливості і рівності".

Нові відкриття додають звіт CNA від 13 лютого 2015 року, де фонд Форда і фонд Аркуса зобов’язались витратити понад $3 млн на цільову боротьбу з релігійними привілеями та іншими засобами захисту релігійної свободи. Ці витрати підтримали групи ЛГБТ активістів: «Американський союз громадянських свобод», «Центр американського прогресу» і «Плановане батьківство» поміж іншими.