Греко-католики діаспори допомагають в обороні батьківщини своїх предків
  • Пон, 03/08/2015 - 13:33

Вчора, 02.07 цього року, на свято св. Іллі Пророка українські волонтери, які допомагають українським силовикам в АТО, отримали чергову допомогу від української діаспори, організовану вірними УГКЦ.

24 липня цього року в місті Кінґстоні (Онтаріо, Канада) вперше за останні 60 років відбулася непересічна подія – концерт Капели бандуристів Канади під керівництвом Андрія Дмитровича.

Українська громада Кінґстона, населення якого нараховує 100 тисяч осіб, є досить малою, проте водночас активною у суспільному плані. Українці Кінґстона почали об’єднуватись після Другої світової війни при церкві Св. Архистратига Михаїла (УГКЦ) та Українського дому. На даний час парафія нараховує 15 сімей і щонедільні богослужіння проводить о. Роман Рицар, який щонеділі проїжджає від Оттави до Кінґтона майже 200 км в один бік зі своєю сім’єю, щоби служити Літургію для цієї чудової спільноти.

Організація благодійного концерту, кошти з якого вирішили передати на допомогу українській армії, вимагала чималих організаційних зусиль. Окремі елементи української культури є відомими для канадців, наприклад такі як писанка, українські танці чи дерев’яні різьблені прикраси, Проте пересічний канадієць радше асоціюватиме Україну зі стравами, наприклад, варениками, пасками, ковбасою чи борщем. Українська музика є ще менш відомою, не кажучи вже про музичні інструменти. Саме бандура й стала головною інтригою концерту – багато мешканців Кінґстона прийшли на концерт капели, щоб вперше в житті почути гру бандуристів на 65-струнних інструментах та почути українські народні пісні.

Головним промоутером та організатором благодійного концерту був Юрій Тарновецький,  один з перших засновників парафії Св. Архистратига Михаїла. У минулому пан Юрій працював членом міського муніципалітету Кінґстона, а також депутатом міської ради. Він щотижня їздить до Торонта на 3-годинні репетиції та бере участь у численних концертах Капели у Північній Америці.

На благодійний концерт прийшли понад 250 осіб, бажаючи побачити та почути гру на бандурі, а також підтримати Україну. Капела виконала народні пісні в аранжуванні українських композиторів, а також самого Андрія Дмитровича. Переважна більшість слухачів у залі – це англомовні канадійці, яких надзвичайно вразили музика та виконання, попри те, що вони не розуміли ні слова.

Бандуристам та хористам Капели вдалося передати значення текстів пісеньневербально, вкладаючи душу і серце та передаючи веселі та сумні емоції залу. Пізнавальним елементом концерту було слайд-шоу з історичними світлинами та картинами українських митців різних епох, яке висвітлювалось під час виступу. Всі отримані кошти будуть передані для допомоги Україні. Усього вдалося зібрати $5000.00, з яких $2000.00 були передані анонімним жертводавцем.