Грузинська православна церква про майбутній візит Папи Франциска
  • Птн, 30/09/2016 - 03:28

Під час свого апостольського візиту до Грузії Папа Франциск зустрінеться в Тбілісі з предстоятелем Грузинської православної церкви католикосом-патріархом Ілією II і духовенством цієї древньої Церкви, а також відвідає найважливіший духовний центр - Патріарший собор Светіцховелі у Мцхеті. Напередодні цієї події ми зустрілися з єромонахом Михаїлом, співробітником прес-центру Грузинського православного патріархату в Тбілісі, і запитали його про очікування Грузинської православної церкви у зв'язку з майбутнім візитом Святішого Отця в цю кавказьку країну.

«Ми сподіваємося і віримо, що такі візити і зустріч предстоятелів двох старовинних церков завжди закінчуються добром. Те, що зараз наша православна церква очікує від цього візиту, можна в двох словах визначити так: як відомо, в якийсь момент історії Римо Католицька Церква і православні церкви стали церквами, які вже не мають спільного молитовно-євхаристійного спілкування, котре існувало до XI століття і з Грузинською Церквою до XII століття. Після цього між нами почалися внутрішньо-ісповідувальні відмінності, і у нас є свій патріарх, а у католиків - свій, інші переконання ... Однак ці відмінності не повинні стати приводом до якихось, наприклад, радикальних відносин між віруючими. Я думаю, що ця зустріч врегулює такі питання. Все-таки люди наочно бачать в цьому, що ми не ставимося один до одного з ворожнечею, як ставляться інші віруючі, які не розуміють трагедії схизми і складності возз'єднання. Тому ми очікуємо, що це стане кроком в майбутнє ... Коли ми молимо в храмі першу єктенію, ми завжди молимося «про мир у всьому світі, про добробут святих Божих Церков і з'єднання всіх ». Наша молитва завжди про те, щоб коли-небудь настав час, коли проблеми, які є між нами, будуть врегульовані і щоб коли-небудь - за Божим благоволінням - ми стали воєдино, цілком у Христі. Тому це все-таки певний крок для зближення і для врегулювання подекуди прихованих радикальних імпульсів, які присутні в деяких віруючих. На це ми дуже сподіваємося і цього ми можемо очікувати ».

Отче, і Грузинська православна церква, і Католицька Церква бачать перед собою потреби безлічі знедолених людей. Перед лицем цих проблем сучасного суспільства де можна відшукати точки дотику між нашими Церквами в реалізації нашого покликання до милосердя?

"Ми віримо, продовжив єромонах Михаїл, - що проблеми, які є всередині Церкви між католиками і православними, - це наша біль і наші проблеми. А потреба бідних людей - проблеми іншого характеру, і вони загальні для всіх віруючих. Ми завжди повинні і можемо робити добро усіма силами, незважаючи на відмінності віросповідання, а ті питання, які відносяться безпосередньо до релігії і богослов'я, ми врегулюємо на спеціальних богословських зустрічах між нами.

Добро - це наша спільна справа: ми завжди повинні творити добро ".