Х Всесвітня зустріч сімей: важлива участь родин з усього світу
  • Птн, 01/10/2021 - 11:01

Під час представлення Х Всесвітньої зустрічі сімей, що відбудеться у червні 2022 року, наголошувалося на необхідності залучати сім’ї у сімейне душпастирство, сприяти тому, аби сім’ї брали участь у заходах, організованих з цієї нагоди на місцевому рівні, та щоб приєднувалися до прямих трансляцій зустрічі в Римі.

У четвер, 30 вересня 2021 р., у Ватиканському прес-центрі відбулася презентація Х Всесвітньої зустрічі сімей, що відбудеться від 22 до 26 червня 2022 року.

Сприяти активній участі сімей

Один із учасників прес-конференції Префект Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя кардинал Кевін Фарелл, наголосив, що ця зустріч сімей матиме багатоцентрову та широко розповсюджену форму: Рим буде основним осідком, куди прибудуть деякі делегати від єпископських конференцій, церковних рухів та асоціацій сімей, що візьмуть участь у Фестивалі сімей, Душпастирському конгресі та Святій Месі. Одночасно, всі сім’ї світу зможуть брати участь у дієцезальних зустрічах, різних урочистостях та Святій Месі, які покликаний організувати кожен єпископ у власній дієцезії. Кардинал Фарелл наголосив на важливості більше залучати самі сім’ї до сімейного душпастирства. «Ми не можемо розглядати сім’ї лише як “землю, яку слід зрошувати”, – підкреслив він, – не слід вважати їх тими, що тільки пасивно приймають промови, вчення чи душпастирські ініціативі, що “падають зверху”. Навпаки, вони є «зерном», що може вчинити світ плідним! Це вони є євангелізаторами! Бо саме сім’ї, більше, ніж абстрактні промови, в справжній і вірогідний спосіб свідчать світові про красу сімейної любові».

Делегати від дієцезій, церковних рухів та асоціацій

Розповідаючи про програму заходів, що відбудуться в Римі в рамках Х Всесвітньої зустрічі сімей, Заступниця Секретаря Дикастерії у справах мирян, сім’ї та життя Ґабріелла Ґамбіно зазначила, що у Фестивалі сімей та Душпастирському конгресі, які відбудуться в залі Павла VI у Ватикані, візьмуть участь приблизно 2 тисячі делегатів. Кількість делегатів від кожної єпископської конференції буде пропорційною до розміру самого єпископату. Найближчими тижнями згадана Дикастерія повідомить про кількість делегатів, яких надішлють до Риму дієцезії, рухи та асоціації.

Натомість, що стосується організації зустрічі сімей на місцевому рівні, Ґабріелла Ґамбіно пояснила, що всім єпископам світу будуть надіслані певні пропозиції. В цьому контексті вона зазначила, що, ґрунтуючись на темі наступної Всесвітньої зустрічі сімей «Сімейна любов: покликання та дорога до святості», Дикастерія приготувала сім катехитичних повчань, які незабаром будуть опубліковані п’ятьма мовами та які можуть стати корисним матеріалом для приготування до цього заходу на різних рівнях.

Важливість комунікації

Монсеньйор Вальтер Інсеро, Директор Бюро суспільних комунікацій Римської дієцезії, зазначив під час прес-конференції, що один із основних викликів для організаторів Х Всесвітньої зустрічі сімей полягає не лише а тому, аби посилити комунікацію, але й заохотити сім’ї брати участь у цьому заході через соціальні мережі. Окрім зустрічей віч-на-віч, організованих на місцевому рівні, сім’ї з усіх континентів матимуть можливість почуватися близькими одні з одними, стежачи за Всесвітньою зустріччю у Римі через свій комп’ютер чи смартфон. За процесом приготування до цієї зустрічі, як зазначив монсеньйор Інсеро, всі зможуть стежити завдяки веб-сайту www.romefamily2022.com.

Усі заходи Х Всесвітньої зустрічі сімей, що відбудуться в Римі, транслюватимуться в прямому ефірі в соцмережах.

Дієцезія Риму готується прийняти делегатів з усього світу

У представленні наступної Всесвітньої зустрічі сімей взяв участь також Вікарій Папи для Римської дієцезії кардинал Анджело Де Донатіс, який підкреслив, що обрання основним місцем цього заходу міста, яке зберігає пам’ять апостолів Петра і Павла, підкреслює первісне покликання Римської Церкви, яка «головує у сопричасті Церков». Вся церковна спільнота Риму, за його словами, буде приймати делегатів сімейного душпастирства єпископських конференцій усього світу.

Кардинал Де Донатіс зазначив також, що, паралельно до приготування та проведення Всесвітньої зустрічі сімей, церковна спільнота Риму й надалі підтримуватиме деякі ініціативи дієцезального осередку «Карітас», спрямовані на допомогу потребуючим сім’ям, які опинилися в скруті також і внаслідок пандемії.