“Хай любов буде для вас покликанням жити для інших”, – владика Тарас до молоді
  • Нед, 23/06/2019 - 20:38

У суботу, 22 червня 2019 року, у місті Стрию відбувся ІІ з’їзд молоді Стрийської єпархії. Захід розпочався Архиєрейською Божественною Літургією в храмі святих рівноапостольних Володимира і Ольги, яку очолив Преосвященний владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський. Перед входом до храму, теплими словами привітань, владику Тараса зустрічали молоді люди – учасники з’їзду.

У своїй проповіді, розважаючи над текстом Євангелія – словами Христа про любов до ворогів, у контексті свята Зіслання Святого Духа, владика Тарас зазначив: “Коли чуємо слова Христа про любов до ворогів і роздумуємо над ними на фундаменті нашої людської філософії – нам дуже важко є їх прийняти. Тому апостол Павло говорить: “Ніхто не може сказати: Ісус є Господь, як лише під впливом Духа Святого”. Дух Святий – це сила Божа, мудрість і дар, довершення Божого діла спасіння, вилиття Божої присутності в життя людини. Господь влив нам Святого Духа, щоб ми могли називати Бога своїм Отцем. А тому, на першому місці всіх наших життєвих програм і планів є Божий задум. І важливо, щоб ми відкривали цей задум не в контексті якоїсь культурної ситуації, а в контексті Божого покликання до вічного життя. Коли апостол каже, що ніхто не може сказати: Ісус є Господь, тільки в Святому Дусі, то хоче зазначити, що Божий задум щодо людини є зовсім інший, ніж програма, яку складає людина для свого життя. І в цій програмі людській, слів про любов до ворогів немає, але без цих слів людське життя є позбавлене перспективи вічності і щастя”.

Продовжуючи, єпископ наголосив, що людина дуже часто трактує  слова “любов” і “ворог” лише в емоційній сфері симпатії чи антипатії. Однак любов, на думку владики Тараса, це щось, ащо становить суть людини, бо Бог є любов, а людина створена на образ і подобу Божу: “Божа любов проявляється в тому, що Він дає себе людині. Каже апостол Павло про Христа: “Він мене перший полюбив і видав себе за мене”. Бог, який дарує себе, є Богом для нас і пропонує нам розуміння любові як моделі життя, тому любити – це жити для іншого. Якщо б ми цю формулу любові прийняли за норму свого життя, то радикально поміняли б цей світ: себе, свої родини і суспільство, у якому живемо. Любов іде так далеко, що обіймає не тільки тих, хто її приймає, але і тих хто її відкидає, бо Христос помер також і за тих людей, які Його розіп’яли. Лише під дією Святого Духа, людина може сказати слова “Ісус є мій Господь”, не лише як суспільне переконання, але як те, що становить сутність нашого життя – визнання Христа як того хто є центром життя. І тоді слова любити ворогів стають зрозумілими як покликання сповняти Божу волю і принести радість Небесному Отцеві”.

Як приклад любові та трактування слів Євангелія в силі Святого Духа, владика Тарас вказав присутнім особу блаженного священномученика Омеляна Ковча, який рятував євреїв у Перемишлянах і через те, потрапив у концентраційний табір “Майданек”, звідки написав своїй родині “Тут я зустрів Бога”.

“Наше життя визначатиметься не станом у суспільстві, успішністю, котрої всі прагнуть. Воно буде визначатися мірилом людяності, яку Бог створив, взяв на себе і відкрив її в Христі. Цю людяність ми зможемо осягнути тоді, коли відкриємося на діяння Святого Духа, коли матимемо відвагу сказати як Пречиста Діва Марія “Нехай мені станеться за твоїм словом”, коли дозволимо Богові керувати нашим життям, коли будемо Йому довіряти і дякувати Йому за все те, що було і що є, але і за все те, що Бог нам приготував у майбутньому. Тоді в нашому житті слова Христа про любов до ворогів і інші стануть зрозумілими, бо ми відкриємо свої серця незбагненному таємничому Богові, який приходить до нас у вогненних язиках, шумі вітру, обіймах Божої любові і відкриває нам наше життя як шлях до вічності – перспективу, яку люди хочуть осягнути, але часто шукають її поза Богом. Шукайте її в Бозі і тоді ваше життя буде сповнене безкінечним змістом! Наше життя буде правдивим тільки тоді, коли ми будемо віддзеркалювати таїнство Бога, який є Богом для нас, який є покірним, а тому є Богом який є Любов! Хай у слові “любов” для вас буде єдиний зміст – покликання жити для інших”, – сказав на завершення владика Тарас.