Хорватія: потужний голос єпископів супроти санітарного примусу і сегрегації
  • Чтв, 25/11/2021 - 13:05

Хорватські єпископи просили від імені свого народу право вирішувати кожній людині окремо про заходи, які необхідно вжити у зв’язку з загрозою епідемії. “(...) заходи та рішення, спрямовані на запобігання поширенню коронавірусної інфекції, мають бути позбавлені примусу”, – наголошується у повідомленні.

Постійна рада Конференції єпископів Хорватії опублікувала повідомлення під назвою: “Чи морально прийнятна вакцина від Covid-19?”

У вступі єрархи закликали віруючих та людей доброї волі до роздумів та конструктивної співпраці задля загального блага, як особистого, так і суспільного. Вони також висловили волю нести світло Євангелія у важкий для суспільства момент.

Щодо питання, яке міститься в назві повідомлення, вони нагадали про позицію Конгрегації віровчення від грудня 2020 року. Комітет визнав морально допустимим приймати так звані вакцини від Covid-19. Рада також нагадала про заклик Конгрегації виробляти та розповсюджувати етично прийнятні препарати, які не викликають конфлікту сумління. “(...) вакцинація залишається засобом запобігання та придушення передачі інфекційного агента, але згідно з інструкціями Конгрегації, вона має бути добровільною (№ 5)”, – наголосили хорватські єпископи.

Велика частина повідомлення наголошує на необхідності добровільних заходів для боротьби з епідемією. Це пов’язано із введенням владою окремих країн дедалі жорсткіших заходів щодо запобігання поширенню грипоподібної вірусної хвороби.

“Останніми днями склалася атмосфера певного тиску на тих, хто виявив проблему власного сумління. Вирішення проблеми втрати роботи та суспільного статусу через відсутність щеплень додатково обтяжило та похитнуло довіру та соціальний клімат людей. Зважаючи на те, що основою суспільного ладу є повага до людини та її гідності, вважаємо за необхідне врахувати аргументи і рацію осіб, які з обґрунтованих причин виключають можливість вакцинації. У цьому контексті всі заходи та рішення, спрямовані на запобігання поширенню коронавірусної інфекції, мають бути позбавлені примусу та безумовності, як вказує Конгрегація, зокрема щодо права на працю, послуги та участь у житті суспільства. Рекомендується також використовувати неінвазивні методи та інші форми дослідження”, — написали єпископи Постійної Ради.

“Маючи перед очима людину та її гідність, ми закликаємо віруючих і громадян, державних службовців, осіб, які відповідають за служіння в суспільстві, працівників ЗМІ зробити особистий внесок у створення здорового міжособистісного клімату. Запобігаючи зараженню коронавірусом, вони повинні звертати увагу на людську гідність та права людини, щоб не дискримінувати суспільство. Особливу увагу слід приділяти людям похилого віку та бідним, забезпечити їм здоров’я та іншу допомогу, щоб вони почувалися захищеними та як вдома”, – наголосили автори заяви.