Хорватія: роздуми Церкви в контексті пандемії про діалог віри та науки
  • Суб, 27/06/2020 - 02:06

Доктринальна рада хорватського єпископату роздумувала про відповідь Церкви на неочікувані виклики, пов’язані з необхідністю реагувати на загрози з боку пандемії.

Діяльність Церкви в умовах пандемії та накреслення планів подальших дій були серед тем, які під час нещодавнього робочого засідання розглядала Рада з питань віровчення Єпископської Конференції Хорватії. Зокрема, було відзначено старання окремих членів комісії, які під час прилюдних виступів у цьому періоді зробили вагомий внесок у розвиток душпастирської та духовної відповіді на непередбачену ситуацію, з якою мусіли рахуватися Церква та суспільство.

Відповісти на нові виклики

«Уся церковна спільнота покликана замислитися над різними перспективами теперішньої та майбутньої ситуації, пов’язаної з пандемією Covid-19, що принесла великі зміни не лише в соціальну сферу, але також на рівні релігійності та духовного життя, – зазначається у підсумковому документі. – Церква покликана креативно черпати зі своїх багатих духовних і сакраментальних скарбів, критично дивитися на період пандемії, відкрито зіставляючись із новими питаннями, що виникають, надавати віруючим вказівки, що ґрунтуюся на вірі та духовну підтримку в період непевності».

В комюніке також вказується на те, що церковна спільнота покликана захистися від можливих перебільшувань в судженнях про теперішню ситуацію, та від того, аби вдаватися до спрощених рішень, які на перший погляд можуть бути привабливими, але в дійсності «викривляють або ж притемнюють автентичність доктрини та життя у вірі».

Не протиставлення, а співпраця

Рада віровчення зазначає, що Церква у своїх душпастирських обов’язках «відкрита на співпрацю з цивільною владою та інституціями охорони здоров’я», як також на те, щоби «приймати обґрунтовані наукові знання, що підтримують принцип взаємодоповнюваності між вірою та розумом». «Вона не підтримує магічне протиставлення віри пізнанню наукових досліджень, але й не приймає виключно раціонально-емпіричних відповідей, які не шанують фізично-духовної цілісності людини», – зазначається в повідомленні.

«Також і під час пандемії Covid-19 Церква підтримує зріле та відповідальне життя віри, наголошує на пріоритеті захисту кожного людського життя й піклування про духовне та фізичне здоров’я кожної людини, особливо, найслабших. Таким чином, Церква, окрім своєї звичної душпастирської діяльності, також і серед цих надзвичайних обставин виконує свою місію служити людині в її конкретних життєвих і духовних потребах», – стверджують автори заяви, вказуючи на необхідність «наголосити зі щирою вдячністю» на великому внескові священиків і мирян, які в безкорисливий спосіб несли підтримку багатьом людям в ситуаціях самотності, хвороби та уразливості.