Храм св. Івана Хрестителя – одна з найдавніших культових споруд Львова
  • Птн, 15/08/2014 - 16:50

Більшість дослідників XIX – XX ст. вважають, що свою діяльність на руських землях та у Львові зокрема, домініканці починають за Св. Яцека Одровонжа. У 1234 р. на місці майбутнього міста, він зі своїми братами-домініканцями заложив дерев’яний костел Св. Івана Хрестителя, у якому перебувала їхня місія. Тут, у 1238 р. Герарда з Вроцлава було висвячено місійним єпископом Русі.

За переказом, пізніше це був надвірний храм дружини князя Лева – Констанції Угорської. До Львова разом з її почтом прибули ченці домініканці та францисканці. Львівський хроніст XVII ст. Бартоломей Зіморович подає цю подію під 1270 р. Храм було передано під опіку ордену домініканців, пізніше він перейшов під опіку вірмен-уніатів.

Протягом свого існування костел зазнав багатьох ремонтів і перебудов, в результаті яких буде майже повністю змінено його зовнішній вигляд. Найтрагічнішою з точки зору історії стала реставрація у 1887 р. за проектом Юліана Захарієвича з метою влаштування водовідводу. Під час реставрації було зрізано культурні шари довкола храму й археологи втратили можливість їх дослідити.

Історію будівлі храму поділяють на декілька періодів, що випливають із архітектурних особливостей споруди:
1. Рубіж ХІІ-ХІІІ ст. – початок будівництва храму. Цей період виділяють на основі того, що найстаріша частина будівлі збереглась в своєму первісному вигляді під пізнішими нашаруваннями.
2. Середина – кінець ХІІІ ст.
3. XVI ст. – перша значна перебудова костелу (до храму прибудована ризниця з північної сторони)
4. XVII – перша половина XIX ст. – повністю перероблено інтер’єр костелу Св. Івана Хрестителя, склепіння отримує сучасну форму
5. 1869 р. – цього року назріла потреба капітального ремонту споруди, яка не зважаючи на постійні ремонти, перебувала в аварійному стані. Проведено ремонт стін і склепіння, влаштовано нові хори.
6. 1887 р. – споруда отримала сучасний вигляд. Незважаючи на попередній ремонт, храм і надалі перебував у аварійному стані. За нову реконструкцію взявся Юліан Захарієвич. Реставрація виконана у псевдо романському стилі.

Сучасні розміри храму – 9,7Х7,6 м.

Як стверджує львівський історик мистецтва Юрій Бірюльов, храм Св. Івана Хрестителя – це найдавніша львівська святиня, що повністю вціліла під пізнішими нашаруваннями.

У 1993 р. у храмі влаштовано Музей найдавніших пам’яток Льова як відділ Львівської національної галереї мистецтв.

ГРАФІК РОБОТИ.
Музей працює щоденно, крім понеділка
З середи до суботи: з 11.00 до 18.00 год. (каса до 17.00 год.)
У вівторок та неділю: з 12.00 до 18.00 год. (каса до 17.00 год.)

Духовну опіку над храмом здійснює о. Богдан Язвінський.

Богослужіння проходять щонеділі та у святкові дні між 10.00 та 12.00

Адр. храму: м. Львів, вул. Ужгородська, 1