«Хрест – це перемога…, бо на ньому Ісус, як губка, увібрав в себе зло, гнів та зневагу всього світу», - Глава УГКЦ під час виставлення плащаниці
  • Птн, 18/04/2014 - 14:39

18 квітня в Патріаршому соборі Воскресіння ГНІХ, що у Києві, виставили для почитання плащаницю. Богослужіння очолив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав. З ним співслужили владики Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, та Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ. У спільній молитві брав участь і Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ.

По завершенні богослужіння Предстоятель Церкви наголосив, що хрест символізує перемогу, бо ж на ньому «Ісус увібрав у себе, як губка, зло, гнів, зневагу  всього світу». За його словами, хрест показується ще як чесний і животворящий. Тому, ми - християни, почитаємо розіп’ятого і покладеного Христа, бо з його ран випливає на світ божественне  життя і благословення «Сьогодні очі кожної віруючої особи споглядають на померлого, зневаженого, розіп’ятого на хресті нашого Спасителя. Здригається серце християнина, коли він бачить як Марія отримує на свої руки бездиханне тіло свого Сина. Щемить серце і учнів Ісуса, бо вони втратили надію, бо те на що вони сподівалися сьогодні вмерло. По-особливому, смерть Ісуса переживає  і наш український народ, землю якого сьогодні розривають», - промовив Блаженніший Святослав. Він також зауважив, що із ран бичованого і розіп’ятого Христа витікали кров і вода: «Ця свята кров символізує – Тайну Пресвятої Євхаристії, а вода – Тайну хрещення». 

Насамкінець Предстоятель УГКЦ побажав кожному вірному «пережити ту переміну, яку переживає сьогодні Церква, щоби з наших сердець, домів і народу вийшло всяке зло».

Департамент інформації УГКЦ