Християни із сектора Гази не можуть святкувати Різдво у Вифлеємі
  • Чтв, 19/12/2019 - 11:59

Усі дані свідчать про те, що впродовж кількох років систематично зростає кількість паломників та туристів, які приїжджають з усього світу до Єрусалиму та Вифлеєму, щоб відвідати святі місця з нагоди різдвяних та пасхальних свят. Однак цього року серед багатьох людей, які святкуватимуть у місці народження Ісуса та місці, де він помер і воскрес, бракуватиме християн із сектора Гази.

12 грудня влада Ізраїлю оголосила, що хрещені палестинці можуть отримати лише дозвіл на поїздку в інші країни, перетинаючи кордон з Йорданією, але жоден з них не зможе поїхати до Ізраїлю чи на Західний берег, щоб провести Різдво у святих місцях. З року в рік постійно зростають обмеження з боку ізраїльської влади, яка останніми роками систематично обмежує кількість дозволів для християн з сектора Гази на відвідування Вифлеєму, Назарету та Єрусалиму. Торік їх отримали лише люди старші 55 років.

У секторі Гази проживає лише близько 1000 християн на 2 мільйони жителів. Більшість належить до Греко-Православної Церкви. Присутність християн постійно зменшується. У церквах залишаються лише літні люди. Молодь виїжджає, бо не вірить у зміну умов життя, позначених міжнародною ізоляцією, безробіттям та загрозою нових воєн.