Християни Пакистану виступили проти обов'язкового викладання Корану в школах
  • Пон, 14/05/2018 - 11:44

Християни виступають проти спірного законопроекту, прийнятого пакистанським урядом минулого тижня, який робить викладання Корану, ісламської священної книги, обов'язковим у всіх школах і коледжах країни.

 «Сумно, що для меншин, особливо християн, яких багато в Пенджабі, їхні релігійні та основні права повністю ігноруються», – сказав у середу, 9 травня, виданню "Premier" Насір Саїд, директор християнської адвокатської групи CLAAS-UK, повідомляє Християнський Мегапортал invictory. com з посиланням на The Christian Post.
 «Для немусульманських студентів Пенджабу не було оголошено жодної альтернативної програми. Це буде сприяти фанатизму і ненависті до немусульман у пакистанському суспільстві, що вже перебуває на підйомі», – попередив він.

"FirstPost" повідомив у квітні, що законопроект, який досі потребує підпису президента Мамнуна Хусейна, щоб стати законом, вже прийняли Національні Збори і Сенат 2017 року.

Балігур Рехман, державний міністр Федеральної освіти і професійної підготовки, наполягав на тому, що закон буде застосовуватися тільки до мусульманських студентів.

«Це спосіб поділитися добротою, сприяти припиненню хаосу і невизначеності», – йдеться в законопроекті.
Головна мета закону – «розуміння божественного послання, забезпечення реакції суспільства, заохочення миру і спокою, сприяння вищих людських цінностей істини, чесності, цілісності, формування характеру, терпимості, розуміння поглядів і способу життя інших».

Незважаючи на аргументи уряду про зворотне, численні групи спостереження за переслідуваннями і правозахисники відзначають, що християни та інші релігійні меншини в Пакистані зазнають жорстоких переслідувань.

Християни часто стають мішенню як законів країни про богохульство, покликаних захистити ісламські почуття, так і радикальних мусульман, які вчиняють насильство і вбили незліченну кількість віруючих за останні кілька років.

У квітні Голова комісії Сполучених Штатів з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) Даніель Марк виділив Пакистан як «гіршу» країну, коли йдеться про релігійну свободу, яка ще не була названа «країною, що викликає особливе занепокоєння» Держдепартаментом США.

 «Пакистан є світовим лідером по тюремних ув'язненнях, осуду і судових переслідуваннях за богохульство, віровідступництво тощо», – сказав Марк після виходу доповіді USCIRF за 2018 рік за 16 країнам, які повинні бути додані в список CPC.

«Умови в Пакистані на рівні закону не просто погані – наприклад, Ахмаді [мусульмани] виділені в Конституції для громадянства другого сорту – але вони також перебувають на рівні громадян», – додав він.

Даніель Марк також попередив, що в Пакистані існує «культура безкарності», коли йдеться про такі речі, як закони про богохульство і віровідступництво.

«Є лінчувателі, які нападають на людей через звинувачення в богохульстві. Вони не проходять належну процедуру: арешт, звинувачення і визнання», – сказав він.