Християни північного Іраку «на межі зникнення»
  • Пон, 27/03/2017 - 15:30

Майбутнє християн Іраку залежить від допомоги, яку зможе надати Захід,- вважає офіційний представник  Халдейської католицької архиєпархії в північному Іраку. За його словами, християнське населення є «на межі зникнення» і благає уряди Великобританії та США про гуманітарну підтримку.

Стівен Расче, юридичний радник і керівник програми переселення при єпархії, виступив перед обома палатами британського Парламенту, просячи про гуманітарну підтримку для християн Іраку, інформує Catholic Нerald. За його словами, запас медикаментів закінчиться через 40 днів, а їжі через два місяці.

«Наше майбутнє висить на волосині. Багато що залежить від тривалої підтримки і допомоги, яку християни Іраку отримують від Заходу останні 6-12 місяців», – зазначив він.

Коли у 2014 році ІДІЛ взяли контроль над Ніневійською рівниною на півночі Іраку, християнські сім’ї були змушені втікати, багато з них знайшли притулок в Ербілі, 80 км на схід від Мосула, де Халдейська католицька архиєпархія координує надання допомоги. Єпархія залежна від приватних донацій, більшість з яких надходить через організацію «Допомога Церкві у потребі».

«Для нас зараз настав дуже критичний момент; ми намагаємось показати їм, що вони можуть відбудовуватись, що майбутнє існує, але водночас ми бачимо, що наші ресурси вичерпуються», – наголосив Расче.

Хоча ІДІЛ поступово втрачає території в Іраку, близько 10 500 християнських сімей залишаються в Ербілі як вимушені переселенці. Від 2003 року християнське населення Іраку зменшилось від 1,4 млн до 275 тисяч.