Християни у Нігерії потребують допомоги
  • Пон, 15/12/2014 - 02:05

Католицька Церква в Нігерії, де панує насильство з боку ісламських екстремістів з угрупування Боко Харам, дуже потребує підтримки з боку католиків світу. Про це на прес-конференції  в Варшаві розповів глава Конференції католицьких єпископів цієї країни, Архиєпископ Аяу Кайгама, котрий перебував з візитом у Польщі на запрошення організації «Допомога Церкві у потребі».

Від 2009 року Нігерією шириться терор і страх від організації ісламських екстремістів Боко Харам, які прагнуть ісламізувати усю країну і запровадити в ній шаріат. Ця країна є багатою перш за все на сировину нафти, яка водночас є джерелом багатьох нещасть, оскільки, по-перше, доходи від неї йдуть лише до невеликої групи громадян, що поглиблює суспільну різницю, а по-друге, нафта забруднює великі площі, особливо ріки і сільськогосподарські угіддя. Великою проблемою країни є також корупція, що охоплює світ політики і економічні кола. До цього всього додається насильство, яке вищезгадане угрупування скеровує перш за все на християн.

Єрарх наголосив на міжнародному вимірі теперішньої важкої ситуації в Нігерії. Справа в тому, що ця країна разом з Камеруном і Центральноафриканською Республікою утворюють свого роду стіну, яка забезпечує Західну Африку від навали ісламу. «Якщо ця стіна впаде, то наступить ісламізація усього цього регіону», – застеріг він.

Розповідаючи про ситуацію в Нігерії, глава місцевого єпископату наголосив, що вона значно погіршилась впродовж останніх кількох років, оскільки вже 5 років поспіль нестримно зростає активність Боко Харам. Члени цього угрупування прагнуть за всяку ціну накинути усій країні іслам, і то в його крайній формі, тому борються з християнством, як з «чужорідним тілом», але й з поміркованими мусульманами, які виступають за міжрелігійний діалог. Навіть теперішній президент Ґудлак Джонатан, котрий є християнином, отримав погрози від ісламістів, що його вбʼють, якщо він не перейде на іслам, - розповів Архиєпископ.

Він звернув увагу на те, що Боко Харам, яка існує від 2002 року, спочатку проводила пропаганду, але від 2009 року має характер збройної організації, при чому якщо спочатку вони були слабо озброєні, то тепер хваляться в інтернеті, що володіють сучасною зброєю. Насилля і страх, які сіє їх діяльність, спричинили до втечі багатьох людей з різних районів, огорнених терором, і навіть до спустошення цілих околиць. Це стосується також структур Католицької Церкви, великої руйнації зазнали єпархії Майдугурі і Йола, що входять до моєї митрополії, – розповів нігерійський єрарх. Він пояснив, що там перестали існувати цілі парафії, оскільки звідти були змушені втікати священики, монахині і чисельні вірні. Він сам в 2010 році вперше від часу, коли став єпископом (від 1995), не міг відправити Пастирку у своїй катедрі через загрозу нових замахів.

На його думку, уряд не може – а, може, не хоче? – стримувати поширення Боко Харам, яке прагне ісламізувати країну і повністю усунути звідти християн. Однак, попри усі ці труднощі, віра людей залишається сильною, церкви повні, і Нігерія входить до країн, де один із найвищих показників священичих і монаших покликань на Чорному Континенті – з гордістю наголосив Архиєпископ Кайгама. Він водночас зауважив, що в теперішній ситуації в багатьох місцях Церква є єдиною інституцією, яка виконує не лише релігійні завдання, але й суспільні, намагаючись забезпечувати людей лікарствами  чи предметами першої необхідності. В цьому плані вона часто виручає чи заміняє державу.

Нігерійський єрарх повідомив, що кількість католиків у його країні становить понад 25 мільйонів. Він також додав, що на півдні, де кількісно переважають християни, але є й багато мусульман, нерідко доходить до подруж між представниками обох релігій, і зазвичай подруги залишаються вірними своїй вірі. «Тож можливим є мирне співжиття обох релігій», – додав він.