Християни в США відстояли пам'ятник з Десятьма заповідями
  • Срд, 10/09/2014 - 11:17

В США федеральний суддя дозволив, щоб  пам'ятник Десяти заповідям залишився на газоні перед ратушею містечка Блумфілд (штат Нью-Мексико) до закінчення розгляду апеляційної скарги міської влади на рішення суду про примусове знесення пам'ятника.

Інтереси влади Блумфілда в суді представляють адвокати з некомерційної християнської організації «Альянс на захист свободи». Як заявив юрист Джонатан Скраггс, це рішення є перемогою для прихильників пам'ятника, мешканців і влади Блумфілда, повідомляє Farmington Daily Times.

У суді Скраггс зазначив, що знесення пам'ятника підриває демократію і порушує першу і п'яту поправки до Конституції США.

«Пам'ятник з Десятьма заповідями, який стоїть серед багатьох інших пам'ятників та  вшановує важливі документи в американській історії, не повинен переслідуватися тільки тому, що двоє людей сказали, що він їх ображає», - сказав адвокат.

«Ті, кого ображають ідеї про те, що релігія є важливою частиною нашого суспільства, вірять у щось протилежне до того, у що вірили автори Конституції», - додав він.

У своєму виступі в суді Джонатан Скраггс також послався на попередні рішення судів у подібних випадках щодо влади Фарго (Північна Дакота) і Остіна (Техас), які стали на бік муніципалітетів і постановили залишити пам'ятники з Десятьма заповідями.

Зазначимо, що Федеральний суд США 8 серпня постановив міській владі Блумфільда до 10 вересня прибрати стелу з Десятьма заповідями, яка була встановлена в липні 2011 року на газоні перед місцевою ратушею. Згідно з постановою судді, ця стела порушує першу поправку до Конституції США, що гарантує свободу совісті та стверджує, що влада не буде підтримувати будь-яку релігію.

Позов проти Блумфілда подали в 2012 році двоє місцевих жителів - Джейн Фелікс і Бафорд Кун, які заявили, що монумент нібито порушує їх релігійну свободу, віддаючи перевагу певній конфесії. Вони є віруючими неоязичницької, чаклунської релігії Вікка, яка поклоняється чоловічому і жіночому божествам. Символом релігії є пентаграма, а чоловіче божество має вигляд дворогого козла. Принаймні вісім разів на рік послідовники Вікка проводять спільні шабаші.