Християни знову втікають з Сирії від турецького насильства
  • Втр, 16/06/2020 - 17:01

Щонайменше 300 християн були змушені залишити регіон ель-Малікія в Сирії. «Ми не знаємо докладного перебігу випадків. Безперечно, що бомбардування, і перш за все злочини, вчинені турками проти нашої громади, змушують щораз більше християн утікати», – сказав єпископ Томас Нідала, представник Халдейської Католицької Церкви в Аль-Хасака.

Багато сімей, які приїхали до іракського Курдистану, живуть у надзвичайній бідності. «Життя там надто дороге для збіднілих сирійських сімей», – пояснює о. Анджей Пась з Папської організації «Допомога Церкві в потребі».

«Нам потрібна допомога. Ми, християни, найбільше постраждали в цьому нескінченному конфлікті. Ми – найслабша ланка. Хочемо жити в мирі. Ми не погоджуємося на наступні роки війни, – сказав о. Анджей Пась. – Дві третини християн покинули країну, а решта ризикують власним життям та життям близьких. Тим часом західні країни борються між собою, щоб розділити Сирію, яку поставили ​​на коліна міжнародними санкціями».

У Сирії в середині 2017 р. кількість християн була меншою на 500 тис. порівняно з 1,5 млн до початку конфлікту 2011 р. В Алеппо на початку громадянської війни християнська громада нараховувала 180 тис. і була однією з найбільших християнських спільнот не тільки в Сирії, але і на всьому Близькому Сході.

Маронітський Архиєпископ Йозеф Тобджі з Алеппо розповів, що після семи років війни кількість християн у місті зменшилася до 32 тис. Аналізи, проведені такими міжнародними організаціями, як Папська організація «Допомога Церкві в потребі», підтвердили, що до липня 2019 р. кількість християн в Алеппо зменшилась до 29 тис. (зменшення на 3 тис. за останній рік). Це означає, що християнське населення в Алеппо, колись одному з найважливіших центрів Церкви на Близькому Сході, зменшилось на понад 80% всього за вісім років. І все ж спостерігається лише подальше зменшення кількості віруючих.

Архиєпископ Тобджі сказав, що 40% християн, що залишилися в його єпархії, – це люди похилого віку, яким потрібна спеціальна медична допомога. Візити організації «Допомога Церкві в потребі» до Сирії виявили, що юнаки хочуть покинути країну, щоб уникнути військової служби. Архиєпископ Тобджі описав триваючу еміграцію християн як «нашу рану, що кровоточить», сказавши, що люди хочуть захиститися від гуманітарної кризи в Сирії, що поглиблюється.

Зустрічі представників Папської організації «Допомога Церкві в потребі» з жителями цієї країни показали, що деякі християни налаштовані залишитися та повернутися до таких міст, як Хомс. Водночас варто зазначити, що перемога у боротьбі з ДАІШ не зупинила міграцію місцевих жителів. Інтерв'ю з християнськими біженцями в сусідньому Лівані та Йорданії показують, що у вірних мало бажання повернутися. У доповідях організації наголошується на  зростаючій марґіналізації християн у суспільстві, а також зростанні дискримінації на робочому місці та в громадському просторі.