"Хтось постить у Фейсбук, а треба постити від Фейсбуку! - Владика Венедикт Алексійчук
  • Пон, 18/03/2019 - 16:39

В епіцентрі програми: Великий піст, духовні проблеми політиків, війна з РФ і смерть.

- Чому в час Великого посту по телебаченню стільки розважальних програм? Як на це реагувати християнам?

"Сучасний світ живе у матеріальній сфері, тілесній, і тут нічого не зробиш!" - Говорить ієрарх. "Тут не треба боротися, чи доказувати. Потрібно згадати слова Папи Йоана Павла ІІ який говорив, що сучасний світ не так потребує проповідників, як свідків. Я б ще додав: монахів та монахинь!".

Бліц
- Як пережити смерть дорогої людини?
- Слід пам'ятати, що смерть відбувається на фізичному рівні, на духовному рівні - ми йдемо у вічність. Я пригадую собі, як мама одного священика просила його: "Коли помру - не приходь на мою могилу надто часто, бо там не буду лежати я, лише моє тіло".

- За якими параметрами варто обирати наступного президента?
- Варто обрати віруючу людину! Якщо людина віруюча - вона боїться Бога! Друга річ, щоб він був чесним. І третє, щоб глава держави був близьким людей.

- Рівно 19 років тому, Папа Йоан Павло ІІ просив вибачення за гріхи Церкви. Як грішна Церква може бути святою?
- Церква і команда Ісуса Христа були одразу недосконалими. Пригадуємо собі Юду. Він також був частиною Церкви! Петро, що відрікся, також вчинив гріх Церкві.
Коли люди переображуються, стають святими, переображується і ціла Церква, коли ми грішимо, те саме і з Церквою відбувається.

- Рівно 6 років тому Папа Франциск зійшов на святий Престол. Якою дорогою нинішній Понтифік веде Римо-Католицьку Церкву?
- Мені пощастило, коли обрали Папу, я був на Площі святого Петра. Я відтоді і до сьогодні впевнений, що він не грає роль Папи, а є Папою! Він є батьком, який є близький людям!

- Яке найбільше розчарувань пережили протягом останнього часу?
- Не маю розчарувань, завжди зачарований у Бога!

- В чому головна причина війни з РФ?
- Я думаю, це війна двох культур! Війна двох ментальностей, двох світоглядів. Можливо, скажу неприємні речі, але ця війна була неминуча!

- Яка головна проблема наших владу тримаючих?
- Розуміння самої сутності слова "міністр", - той, який служить! Бо Бог дав їм владу послужити! Вони цього не свідомі! Погляньте на людський організм: кожен орган служить іншим органам! Якщо буде збій органу, і він почне працювати на самого себе - почнеться рак!

- Яке місце в українському суспільстві посідає Церква?
- Завданням і покликання для Церкви є, як сумління людини, воно не має бути, чи з правими, чи з лівими, за, чи проти когось! Сумління - це голос Божий, яке має свідчити про Бога! Церква має дбати про свою автономію, щоб завжди могти свідчити про правду!

- Який історичний період переживає Україна?
- Народження держави! Коли жінка має народити - вона переживає великі болі! Але коли відбуваються уродини - трапляється велика радість!

- Якби ви охарактеризували самі себе одним реченням.
- Дитина Божа!