ХVІІ Архиєпархіяльний огляд релігійної творчости УГКЦ «В обіймах Марії»
  • Срд, 09/11/2016 - 10:06

В суботу 5 листопада понад пів тисячі людей зібралось в спортивному залі Комплексу шкіл в Гурові Ілавецькому, щоб взяти участь в ХVІІ Архиєпархіяльному огляді релігійної творчості УГКЦ.

Гаслом Огляду були слова: «Величає душа моя Господа». З контекстом цих слів ознайомив присутніх о. митрат Іван Лайкіш, відповідальний за проведення заходу. Ці слова линуть з уст Марії, після Благовіщення (навідання ангела Гавриїла) та відвідин родички Єлизавети. Марія прославляє Господа всім єством за благодать таїнственного єднання з Богом. Ми християни Сходу проникаємо це єднання кожного дня на Утрені прославляючи Господа словами Богородиці. І тим Богородичним гимном розпочався Огляд.

Само гасло надало форму цьогорічному Оглядові. Всі співали. В піснях намагались віддати хвалу Богу, виспівати свою віру, висказати надії та сподівання, «омолити Україну».

Виступило 19 груп. Черговість виступів заповідали дівчата з ліцею Богдана і Марянна. Найбільшу групу привіз з собою о. Роман Стороняк. Об’єднав в один колектив 53 дітей з парафій: Орнета, Моронг, Годково та одне дівчатко з парафії Дзєжгонь. До свого виступу залучили публіку в пошуку відповіді на питання: яка це мелодія? Публіку активізувала також група з Варшави. Група з Асун та Кентшина – підготовила її нова катихитка Марічка Германович – вказала на розуміння молитви в житі християнина: «Молитва — це двері, зачинені щільно,/Розмова з Ісусом один на один,/Коли я до Нього звертаюся вільно,/Коли піднімаюсь з низин до вершин.» Дует гімназисток з Гурова Іл. заспівав пісню на «свій вік» в якій підказав відповідь на пошуки молодої людини: »Не лишай мене в біді, бо душа на волю рветься у важкій тій самоті. Серце крається на двоє, біль і страх в мені живе. А Христос так промовляє: «Не журися, все мине». А в приспіві лунало: «Я візьму тебе на руки, понесу туди де Я. І не буде вже розлуки бо дитина ти Моя».

В піснях які лунали зі сцени повторювався мотив журби за долю України та за долю кожної людини у вимірі її спасіння: «Боже, я молюсь за Україну,/Боже, молю Тебе за людей:/Ти їх прости, Ти їх спаси/І милість Свою нам яви».

Отець Ігор Губач з групою з Пасленка спонукав присутніх до рефлексії над місцем Ісуса Христа в житті людини. Діти показали як Ісуса на крок не відступає від нас до часу, коли прибємо Його до хреста.

Вперше запрезентувала своїх дітей катихитка з Срокова (парафія Байори Малі) Дарія Ориньчак. Дебютував також в ролі катихита Комплексу шкіл з Бартошиць Мирослав Бахор. Раніше привозив молодь з міжшкільного пункту навчання релігії. Черговий раз Світлана Сковрон з Видмін привезла троє дівчат, які гарними голосами принесли задоволення для слухачів. Разом з ними приїхав о. Григорій Столиця, венгожевський декан. Отець Павло Поточний від парафії Св. Миколая в Циганку привіз малих Миколаїв та сніжинок.

Слід підчеркнути, що від років своїх парафіян привозить на Огляд о. Петро Кушка з Варшави. З дітьми працюють катехитки с. Олена Брояка та Оксана Рудяк. Їх виступ, як завжди привернув увагу своєю оргінальністтю. З Варшави прибула теж протойгумення Сестер Василянок с. Магдалина Шевчик, довголітня катехитка.

Група «Надія» з Бань Мазурських, яка від років діє під опікою с. Мирослави Гнилиці, виспівала молитву про любов Бога до людей та нашу любов до Батьківщини. Піснею «Алилуя» зачарували публіку «Соловейки Матері Божої» з Ольштина. З групою працює с. Даниїла Шумна. Про веселість та радість з «дитинства Божого» співали діти з Лелькова з якими працює с. Юлія Ясеницька. Сестра Франціска Саламашек привезла групу під назвою «Веселка» з парафії Гіжицко. Діти славили Бога піснями: Божа любов та Славлю Тебе Боже. З дітьми в Ельблонгу працює Олександра Беднаж. Співаючи пісню «Я люблю тебе любов’ю вічною» діти свій виступ ілюстрували великим серцем, щоб показати чим є любов у світі. Дітей з парафій Венгожево та Круклянкі в одну групу зорганізувала с. Олена Манькут. Була це велика група, яка своїм співом та хореографією прикула увагу публіки.

На кінець хочеться також згадати катихитів з парафії Гурово Іл. Тут у двох школах: в Кандитах та Топринах, трудиться Надія Ортинська – з найдовшим стажем в нашій Архиєпархії світська катехитка. Дбає, щоб діти завжди виходили на сцену зі змістовним посланням. Сестра Дам’яна Вільховська підготовила до виступу дітей початкової школи та гімнізії. З ліцеїстами працює о. Богдан Крик. Вони виступають завжди останніми. На їх виступ з зацікавленням чекає публіка. І не підвели. Спершу виконали старинну пісню про Марію, знайдену в пісеннику з ХІІІ ст. «Роже слічная» а відтак пісню-молитву Милосердя Двері до Ярославської Богородиці. Це був дуже міцний духовний акцент.

Огляд почався від гимну Марії та останнім виступом повернув присутніх лицем до Дверей Милосердя, якими для нас залишається Мати Божа в чудотворній Ярославській іконі. Її подоба супроводжувала всі наші парафії впродовж Року Милосердя. Вона наша Заступниця і Покров. Вона залишається дверима до Божого милосердя.

Після виступів відбулась презентація мультфільму Катедральний Собор в Перемишлі Анімаційної компанії АРТ-ВІДЕО.

На закінчення на сцену запрошено катехитів. Представник митрополита о. Ярослав Гостинський – декан ельблонський вручив подячні грамоти та подякував організаторам за проведення цього заходу. На руки директорки школи Ольги Сич склав подяку за гостинність і надану можливість організувати Огляд в приміщеннях школи. Фінальним акордом була пісня Року Милосердя «Блаженні милосерні».

На початок Огляду прибув заступник вармінсько-мазурського маршалка Мирон Сич. Присутньою була директор Комплексу шкіл з Бартошиць Люба Тхір. І звичайно все записував редактор Благовіста Богдан Тхір. Огляд матеріально підтримала організація німецьуих католиків Renovabis та Алкогольні комісії міста і гміна Гурово Ілавецьке.