“Єднаймося в дусі та ділі, щоб запобігти злу, яке поширюється на Європу та цілий світ”, – владика Борис Ґудзяк
  • Чтв, 24/07/2014 - 17:39

У листі-співчуття, з яким президент УКУ, єпископ єпархії  св. Володимира Великого у Парижі Борис Ґудзяк звернувся до сімей загиблих у малазійському Боїнгу 777 йдеться про те, що терористи замахнулися на Богом дану гідність жертв, бо окрім  того, що обірвали їхні життя ще й знущалися над тілами  після смерті.

 

Усім родичам та співгромадянам жертв терористичної

атаки на малазійський лайнер MH17

Дорогі  брати і сестри!

Неймовірна трагедія сталася з  298-ма громадянами  Нідерландів  та багатьох інших країн: Малайзії, Австралії, Індонезії, Сполученого  Королівства, Німеччини, Бельгії, Філіпін, Нової Зеландії, Канади та  Сполучених  Штатів Америки.

Теракт жорстоко  перетнув надійні, творчі, плідні життя сотень невинних людей.  Їхня Богом дана гідність була зневажена в ультимативний спосіб: їхні життя знищені, але терористи продовжували їх принижувати навіть після смерті – коли не дозволяли похоронити останки. 

Від  імені усіх віруючих Української Греко-Католицької єпархії  у Франції, Бельгії, Люксембурзі, Нідерландах та Швейцарії, та від імені усіх українців, які живуть  в цих країнах, я висловлюю наше глибоке співчуття та духовну солідарність.

Цими днями ми відправляємо панахиди за невинно вбитих жертв.  Як сказав Президент України Петро Порошенко:  “Ми, українці,  останні  півроку проливаємо сльози через насильство, тероризм і війну в нашій країні.  Сьогодні, ми проливаємо їх разом із Вами. Українці думали, що вже вичерпалися всі наші сльози, але це не так – вони існують, і сьогодні, наші сльози та молитви  з Вами.”

Ми зворушені гідністю відповідей Ваших урядів, Церков, релігійних згромаджень, громадянських суспільств  та вашими громадянами, особливо – реакцією родичів жертв. Хай єдність та інтеграція нідерландців та всіх людей, які  несуть тягар наслідків цього жахливого злочину, служить  надхненням для цілого світу, у цей час трагедії та глибокого морального замішання і паралічу. 

Скорбота та воєнна тривога   українців є набагато потужнішою через злочинну нелюдськість, яка сталася у нашому небі і на нашій землі.  В той сам час, коли нас мучить заподіяне насильство, нас також соромить негідне поводження з тілами померлих.  Важко знайти слова, щоб описати нашу безсилість щодо тривалої жорстокості, яка є зараз в Україні.  Ми просимо вибачення за те, що  не змогли зробити більше.  Зараз благаємо у Господа мудрості та стійкості, щоби зрозуміти та діяти за Божею волею.

Впродовж багатьох місяців українці робили все що могли. Віч-на-віч протистояли злу  мирними демонстраціями, нічними чуваннями посеред холодної зими та непереривною молитвою на площах України та багатьох країн світу. Їх били, катували,  вбивали  перед камерами з усього світу.  Україна втратила сотні своїх найкращих громадян,  - накращих із найкращих.  Ми втратили територію.  Величезною ціною, але  українці здобули гідність та єдність. Ми мучимося  від авторитарного насильства, яке принесли на нашу землю і яке завдало страждання також і Вам.  Сьогодні  - це страждання  зближує нас і надає нам спільні цілі. 

Єднаймося в дусі та  ділі, щоб запобігти злу, яке поширюється на Європу та  цілий світ.  Ми віддаємо себе молитві, свідченню та діялогу із усіми дюдьми доброї волі.  Взаємно підтримуймо себе обіцянкою Євангелія,  що зло буде подолене, і що тільки у  Бозі ми знайдемо життя істине.

Вічная пам’ять невинним жертвам!

Ваш у Христі,

+ Борис Ґудзяк

Єпископ єпархії св. Володимира Великого для українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландів, Люксембурзі і Швейцарії. 

Голова Відділ Зовнішних Зв’язків Української Греко-Католицької Церкви