Єпископ Атаназій Шнайдер: Переслідування лише зміцнить нас
  • Втр, 26/10/2021 - 11:57

“Дякуймо Богові за важкі часи, адже лише такі часи можуть очистити Церкву”, – говорить Єпископ Атаназій Шнайдер в інтерв’ю для pch24.pl.

– Чи погодиться Ваша Ексцеленція з твердженням, що сучасний світ все чіткіше прямує до відкритого переслідування католиків?

– Звісно. Жоден тоталітарний режим не терпітиме того, хто відхиляється від нав'язаного стандарту мислення. А справжній католик не може погодитися з ідеологією.
Зрештою, ми вже маємо справу з певним переслідуванням, поки ще дуже специфічним, досить, можна сказати, делікатним, але вже дуже чітким, наприклад, у бюрократичній сфері. Католики повинні сплатити штраф за визнання гомосексуальних вчинків гріховними. Або їх за це звільняють з роботи. Якщо католиків карають за їхні переконання, то як інакше це можна назвати, як не переслідуванням?

Справжньому католику, вірному принципам, часто важко знайти гідну роботу. Його світогляд впливає на його професійну кар’єру. Так є в бізнесі, так є в політиці, так є в академічному світі – католики, які хочуть жити традиційно по-католицьки, мають мало шансів на успіх у цих сферах. Чи це вже переслідування, чи цього ще недостатньо?

– Чи можна якось змінити цю тенденцію? Чи можемо ми щось зробити, щоб якимось чином зупинити ці майбутні переслідування?

– Ми можемо і повинні діяти у громадському житті та у ЗМІ, особливо в соціальних мережах, на які ми маємо певний вплив, а також, якщо можливо, у сфері політики – дії, спрямовані на захист наших невід'ємних прав,  свободи совісті та вираження поглядів. Таким чином, ми, звісно, не зможемо повністю відвернути наступ розігнаної світової машини, але ми можемо зробити значний внесок у послаблення засобів дискримінації. Це єдиний шлях.

Тому що не можна виключити ситуацію, коли католики раптово зазнають абсолютно відкритих, жорстоких переслідувань: закриття церков, арешт священників і мирян – це ми добре знаємо з історії. Такий поворот подій може виявитися питанням найближчого майбутнього.

– З огляду на цю перспективу необхідно зробити одну фундаментальну річ, а саме: належним чином підготуватися. Як підготуватися до такої ситуації?

– Почнімо з того, що священників, які ще знаходяться на ступені семінарії, слід навчати страждати за Христа і за Його овець. Вони повинні бути готові таємно відправляти Святу Літургію і служити вірним навіть ціною власної безпеки.

Святий Дух постійно підтримуватиме Церкву, особливо у важкі часи. Він розбудить мужніх священників, мужніх вірних, мужні католицькі сім’ї, мужню молодь – як це завжди було в часи переслідування Церкви. Коли дійде до справжніх переслідувань, Церква зміцниться відповідно до слів Тертуліана: Чим більше нас косите, тим рясніше ми виростаємо. Переслідування можуть допомогти Церкві очиститися після останніх кількох десятиліть гігантської кризи й упадку.

– Можливо, тоді слід розглядати імовірне переслідування як щось добре – як очищуючий фактор?

– Насамперед не можна забувати, що Бог може з будь-якого зла вивести добро. І робить це постійно. Тож спробуймо подивитися, як все відбувається з точки зору Бога. Також неустанно дякуймо Йому за все – навіть за важкі часи, тому що такі часи можуть очистити Церкву. А  всі наші страждання жертвуймо у намірі вимолити для Христової Отари за мужніх і безкомпромісних пастирів: папу, наділеного сильним католицьким духом і таких же єпископів.

– Чого слід чекати вірним від своїх пастирів у такі важкі часи?

– Єпископи є наступниками апостолів, приклад яких вони повинні постійно наслідувати. А погляньмо лише на апостолів — Петра, Івана, Якова й інших, у тому числі й Павла — яку вони мали мужність, який безкомпромісний дух, яку готовність до різних труднощів, небезпек і страждань. Усе для Христа.

Після того, як апостолів бичували юдеї за проповідь Євангелія – читаємо в Діяннях Апостолів – вони вийшли з синедріону і раділи, що стали гідними постраждати за Ісусове ім’я (Ді. 5,41). Це істинний дух справжніх єпископів. Кожен єпископ повинен мати в собі цей дух. Кожен єпископ має наслідувати приклад багатьох героїчних єрархів, якими багата двохтисячолітня історія Церкви. Святий Атанасій, святий Василій, святий Лев Великий, святий Станіслав та багато-багато інших. Папа Григорій VII, Ян Фішер, Франциск Сальський, Карло Борромео. Або кардинал Клемент фон Гален, який виступав проти Гітлера, — хіба це не ідеальний приклад для нашого часу?

– Справді чудовий приклад – для всіх, хто захоче про нього дізнатися. І, нарешті, хочу попросити вас про поучення, як рядові воїни Христа можуть допомогти офіцерам Божого війська на їх службі?

– Не бійтеся говорити своїм єпископам правду. Звісно, з належною повагою. Просіть їх навчати вас саме тому, чого навчав Ісус Христос; чого навчали апостоли. Наполягайте: ми хочемо чути від вас достеменно те саме вчення! Говоріть їм: ми хочемо, щоб ви передали нам віру батьків, які за цю віру віддали своє життя; покажіть нам заново красу літургії, яку любили наші предки; годуйте нас здоровим, однозначним моральним вченням щодо життя, сім’ї, виховання дітей; захищайте нас, благословляйте нас, коли ми публічно протестуємо проти гріховних ідеологій.

Не припиняйте ці прохання, як євангельська вдова, чия непохитна позиція врешті-решт торкнула зарозумілого суддю. З іншого боку, покажіть їм, що вони завжди можуть розраховувати на вас: на католицькі сім’ї, на католицьку молодь. Що вони можуть розраховувати на вашу доброзичливість і підтримку.
І, звісно ж, моліться за них. Моліться за Папу, єпископів, священиків – за їхню глибоку віру та мужність.