Єпископ Девіс: священниче служіння вмираючому є частиною рятувальної операції
  • Птн, 22/10/2021 - 18:00

Священниче служіння помираючій людині слід визнати одним із елементів рятувальної операції, вважає єпископ Марк Девіс. Англійський єпископ закликає зробити висновки з трагедії, що трапилася минулого тижня з католицьким депутатом сером Девідом Амессом. Він помер внаслідок ножових поранень, завданих йому сомалійським ісламістом. Однак поліцейські не допустили до помираючого священника, який прибув на місце злочину.

Єпископ Марк Девіс зазначив, що кожен католик сподівається перед смертю отримати таїнства і що  його супроводжуватиме молитва Церкви. Востаннє, у цей кризовий момент нашого життя,  хоче почути слова Христа, якими Він прощає нам і відпускає наші гріхи. Англійський єпископ визнає, що лікарні, як правило, поважають волю помираючого. “Події, що відбулися після вбивчої атаки на сера Девіда Амесса, показують, що в кризових ситуаціях це не завжди розуміють”, – додає священнослужитель. Він закликає, щоб ця трагедія стала нагодою краще зрозуміти, яке значення для християн має час смерті.

Поліцейські правила Великобританії не передбачають жодних нормативних актів з цього приводу. На практиці питання про допущення священника до помираючої особи вирішують чуйність і добра воля конкретних офіцерів. Однак справа вбитого минулої п’ятниці політика може це змінити. Один із членів Палати Громад Майк Кейн уже подав клопотання про те, щоби парламент прийняв т. зв поправку Амесса, яка б забезпечувала священникам доступ до тих, хто востаннє бажає скористатися їх служінням.