Єпископ Грек: Церква не має наміру змінювати вчення про шлюб та сім’ю
  • Срд, 26/08/2015 - 00:33

Милосердя Бога, серце євангельського Благовіщеня, набагато перевершує людську справедливість: така суть пастирського послання монсеньйора Маріо Грека, єпископа мальтійського Гоцо, яке він присвятив родині.

Документ має назву «Бальзам милосердя для сім'ї». Єпископ відштовхується від простої констатації: сім'я, заснована на шлюбі чоловіки і жінки, як і раніше високо цінується, оскільки вона благотворна для людини, суспільства і для духовного життя. Прагнення до створення сім'ї, як і раніше, міцно вкорінене в людській натурі, причому незважаючи на численні ситуації, викликані розлученнями, повторними шлюбами і перелюбствами — усім, що суперечить Євангелії. Прелат говорить про справжнє «культурне цунамі», тобто про стрімкі та величезні зміни, що ставлять під сумнів уставленні переконання про сім'ю і шлюб. Сімейні цінності були «принижені і ослаблені» законами про розлучення (легалізовані на Мальті в 2011 році за допомогою референдуму), громадськими спілками, гендерною ідеологією і репродуктивними технологіями.

«Криза шлюбу часто призводить до духовної кризи, — відзначає монсеньйор Грек, — бо у важкі моменти легко піддатися спокусі і повернутися спиною до Бога». Напередодні Синоду про сім'ю єпископ Гоцо пише, що у Церкви немає ні найменшого наміру міняти вчення про шлюб та сім'ю. Шлюб — це Таїнство, а основа сім'ї — союз чоловіка і жінки, пов'язаних нерозривною, вірною і відкритої для життя любов'ю. Згадуючи про ситуації розведених, що створили другу сім’ю, мальтійський єпископ підкреслює, що, хоча їх спосіб життя і суперечить Євангелії, та вони не відлучені від Церкви і продовжують бути її частиною.

«Церква — це притулок для грішників, і поки є життя, є надія на навернення. Для Церкви жодна людина не втрачений остаточно», — стверджує Владика Грек. Милосердя — це ключове слово у взаєминах між Богом і людиною, і саме в цій перспективі слід дивитися на майбутній Синод.

«Не секрет, — зауважує єпископ, — що з цього питання від Синоду очікують відповіді». Він висловлює сподівання, що на асамблеї Синоду Церква залишиться вірною Євангелії сім'ї та підтримає ті сім'ї, які зберігають вірність, в водночас дотримуючись Євангелії милосердя, щоб ті, хто зазнав краху в першому шлюбі, могли сподіватися на милосердя Бога і скуштувати радість Його любові. Євангельським прикладом, який може допомогти, монсеньйор Грек називає одруження в Кані: воно вселяє надію в тих, у кого «закінчилося вино» — «через бідність, через хворобу або через згаслу любов».

«Ісус вирішує дати найкраще вино якраз тим, хто думає, що їх посудини вже розбиті. З іншого боку», — підкреслює єпископ, — потрібно бути «обережними, пропонуючи це вино», але в той же час не слід бути надмірно суворими, оскільки посудини повні, і багато людей хочуть відчути ніжність і щедрість Бога».

Джерело: CREDO