Єпископ Кривицький SDB: справжня окраса храму - розмолений Божий люд
  • Суб, 31/08/2019 - 13:58

У п'ятницю, 30 серпня 2019 року, у прокатедральному соборі св. Олександра відбулась урочиста Літургія з нагоди 177-ї річниці консекрації святині. 

Під час Євхаристії зібрані заносили подячні молитви за дар цього костелу, за добродіїв, за всіх, хто спричинився до відродження і відбудови образу істинного Божого дому, який намагалась викорінити радянська влада. 

Очолив Святу Месу єпископ-ординарій Віталій Кривицький SDB. У проповіді він пригадав моменти освячення храму, що зустрічаємо у Старому Завіті. Храм був збудований за табором, тож люди мали залишити своє звичне місце і вийти на зустріч з Богом. Так само і сьогодні ми маємо вийти із свого сьогодення, із своїх щоденних клопотів, аби зустрітись з Богом. 

Єпископ Віталій також пригадав слова апостола Павла, який говорить, що це ми є Церквою Божою, ми є тим монументальним камінням, з якого Церква побудована. "Ми є святинею, яка прославляє Бога; святинею, яка створена за бажанням Бога і хто зруйнує цю святиню, біда тому". Проповідник підкреслив, що монументальність наших храмів завжди пригадує нам слова, які вигадані не нами, слова, які ми читаємо у Божому Слові: Ісус і далі є Господом твого життя, у твоєму місці праці, і на відпочинку. Що би не трапилось у нашому житті саме тут, у нашій святині чуємо слова, які "рівняють" вектори нашого життя.

На завершення єпископ підкреслив: "Справжньою окрасою кожного храму будуть не фрески, не вівтарі, не гарні ікони, а розмолений Божий люд". 

Святкова Літургія завершилась співом гімну Te Deum та молитвою за Україну. 

Пригадуємо, храм св. Олександра був освячений 30 серпня 1832 року виконуючим обов'язки архідиякона київського Юстином Стейгвілло, який став першим настоятелем новозбудованої святині. Храм був відданий під покровительство Олександра І, папи і мученика.   

Джерело: КМЦ