Єпископ Маріан Елеґанті: Церква є слугою спасіння, а не санітарної політики. Сегрегація недопустима!
  • Срд, 08/12/2021 - 13:15

Церква не може ділити вірних. Неприпустимо, щоб двері Божого дому були зачинені для деяких християн. Христос кличе до Себе кожного. Церква є слугою спасіння, а не санітарної політики, пише швейцарський єпископ Маріан Елеганті.

У Католицькій Церкві в багатьох країнах Європи знову вводяться санітарні обмеження. Слава Богу, це поки що не стосується України. Однак в інших країнах храми або повністю закриті, або доступ до них мають лише вірні, які мають відповідне посвідчення. Рішуче проти цього висловлюється єпископ Маріан Елеґанті, вислужений єпископ-помічник Кури в Швейцарії. Він наголосив, що Церква має бути слугою спасіння, а не санітарної політики.

“Там, де бракує зв'язку з християнською вірою, вочевидь, панують страх та ірраціональність. Швидко спустошуються запаси любові й терпимості, переростаючи в агресію та ненависть. Церква не є насамперед слугою держави, а Нареченою Христа, Посередницею і Служителькою Його Таїнств. Церква не повинна ускладнювати чи унеможливлювати таїнственне життя для вірних на основі суто світських критеріїв виключення. Після двох років коронавірусу все ще існує занепокоєння, що заходи, яких уживають, більше шкодять, ніж допомагають. А кінця й не видно. […] Ми стоїмо на межі остаточної втрати свободи та соціальної згуртованості. За два роки ми опинилися в такій поганій ситуації, як ніколи”, – написав він.

Як сказав далі єпископ, Церква не може ділити вірних. Неприпустимо, щоб двері Божого дому були зачинені для деяких християн. Неприпустимо, щоб двері Божого дому були зачинені для деяких християн. “Христос кличе до Себе кожного. Церква є слугою спасіння, а не санітарної політики. Вірні самі можуть вирішувати, куди їм іти й як захищатися. Все, що у цьому світі видиме, коли йдеться про Ісуса, передано нам у таїнствах (Лев Великий). Тож що сказав би Господь про нинішню поведінку Церкви? Чи дозволив би? Дуже сумнівно!”, – сказав він.

«Якщо Господь порахував усе волосся на моїй голові (Лк 12, 7; Мт 10, 30), якщо жоден горобець не впаде на землю без Його волі (Мт 10, 29), як навчає Ісус, то я можу припустити, що під час цієї епідемії я в Його руках, і нічого не відбувається без Його волі”, – наголосив єпископ.

Насамкінець він звернув увагу на необхідність свідчити про Істину і навернення до Христа.

“Для цього я народився і на те прийшов у світ, щоб свідчити про істину (Ів. 18, 37). Правді в наш час важко. Відповіддю на нинішнє лихо є Ісус Христос. Церква також має заново навертатись до Нього та всього очікувати від Нього”, – сказав єпископ Елеґанті.