Єпископ Михаїл Бубній: "Немає одного шляху для всіх - є віра, яка приведе людину до Бога..."
  • Втр, 04/07/2017 - 17:53

Днями з візитом до Знам'янки завітав єпископ Одеський української греко-католицької церкви владика Михаїл Бубній.  Окрім освячення куполу та хрестів храму Успіння Пресвятої Богородиці, владика поділився своїми думками щодо поширення греко-католицької віри в Україні та хвилюючих подій у Криму та на Донбасі. 

- Владико, сьогодні у Вас приємна місія освячення куполу та хрестів ще одного храму української греко-католицької церкви, як часто Вам доводиться це робити?

- Цього року це вже друге моє посвячення. Щороку все залежить від того, скільки знаходиться добродіїв та жертводавців, щоб допомагати нам будувати такі храми. Наші вірні є у всіх областях України. Ми йдемо до них, реєструємо ці громади і будуємо храми.

 - Останнім часом і у нас, у центральній Україні, багато людей, особливо молоді, повертається до віри. А що б Ви порадили тим, хто ще не знайшов свою дорогу до храму?

 - Я побажав би кожному, хто має сумнів у своєму житті, шукати дорогу до Бога, а через храм чи ні - то питання часу. Дуже важко пізнати те, що ми не бачимо, але навколо нас різні явища, які  ми не можемо не помічати. Наприклад, природа, наш організм. Казав Господь: "Ваші дороги - не мої дороги. Ваші думки - не мої думки." Тому немає одного шляху для всіх - є віра, яка приведе людину до Бога...

Мій шлях до Бога був коротким завдяки моїм батькам, які передали віру і любов до церкви, і навчили мене молитись, але у кожного свій шлях.

- У зв'язку з тим лишається анексія Криму, а Ви є Владикою і цього регіону теж, якою лишається Ваша позиція?

Ми зберегли громади в Криму, не зважаючи ні на що. Ми знайшли тимчасові методи, щоб наші вірні могли молитись у своїх храмах на тимчасово окупованій території. Дуже багато українських греко-католиків виїхали з Криму, лишилися тільки ті, які не мали куди виїхати. Ситуація наразі напружена.

 - Як сьогодні єпископи української греко-католицької церкви допомагають людям у зоні АТО?

-  Найдалі, куди ми сьогодні відправили своїх єпископів - це був Краматорськ, там є підтримка і військових, і населення.

 - Ви досить часто буваєте за кордоном, як європейська релігійна спільнота реагує  на події в Україні зараз?

- Святійший папа Франциск постійно, майже кожного неділі, під час молитви «Ангел Господній» (звернення папи до вірян) пригадує Україну і говорить, що молиться за мир у нашій державі. Крім того, за його ініціативи була оголошена "збірка" для України, і чимало коштів саме для потреби переселенців з Донеччини, на сьогодні зібрано близько 18 млн. євро., які постійно передаються. Минулого року ми були з візитом у святійшого і цього року ось знову у червні: ми просили, щоб він молився з нами, не мовчав, і на весь світ говорив правду про Україну. Ось у червні, коли він вітав паломників з України, папа Франциск сказав:" Моє серце є з Вами! Я за Вас молюся! Я підтримую вас у терпінні."

Оксана Войчишина

http://komora.info