Єпископ Скомаровський: намагаємось реагувати на виклики війни
  • Пон, 30/01/2023 - 16:43

«Щодня в нашу область привозять загиблих солдатів, чоловіків у розквіті сил, і це найбільший жах цієї війни», – розповів PAP ординарій Луцької дієцезії Віталій Скомаровський. Він зазначив, що на заході України є багато переселенців, які потребують постійної допомоги.

Секретар Конференції єпископів України взяв участь у симпозіумі «Обличчя примирення» в Академії соціальної та медіа культури, що відбувся 28 січня у польському місті Торунь.

«Користуючись нагодою, хочу подякувати вам за всіляку допомогу, яку ви вже надали. Особливо за те, що прийняли наших людей – матерів з дітьми, які тікали від війни. Дуже важливо, щоб чоловіки, які залишилися, могли спокійно працювати, спокійно воювати», – підкреслив єпископ. 

Ординарій Луцької дієцезії зазначив, що війна в Україні триває вже одинадцять місяців і багато людей, можливо, вже дещо звикли до неї. «Волинь знаходиться в зоні обстрілів. Тривоги можуть лунати по кілька разів на день, хоча гарячих боїв у цьому районі немає. З іншого боку, весь час існує загроза з боку Білорусі – всі 11 місяців. Волинська область прийняла близько 60 000 переселенців. Так само і в Рівненській – можливо, навіть більше. Багато людей втекло зі сходу, вони оселилися у нас», – сказав єпископ Скомаровський.

У його дієцезії гуманітарна допомога, що прибуває з Польща та інших країн розподіляється у Луцьку. Катедра у Луцьку щодня роздає 800-850 наборів допомоги. Крім того, тут працює кухня для потребуючих. Зараз допомога вже більш систематизована. Тоді як на початках повномасштабного вторгнення віряни та духовенство допомагали потребуючим на вокзалах та на кордоні. 

Найбільшою проблемою, на думку єпископа, є смерть чоловіків у розквіті сил, тіла яких щодня прибувають на терени дієцезії з фронту. «Це чоловіки в розквіті сил, двадцяти, тридцяти, аж до п’ятдесяти років, які мають дружин, дітей. Це найбільший жах цієї війни», – підкреслив єпископ. 

Духовенство дієцезії намагається бути якнайближче до людей – служити через уділення таїнств та простою розмовою. «Ми провели в нашій дієцезії курс, який має на меті допомогти людям, які травмовані війною. Це дасть змогу священникам спочатку щось порадити, а потім скерувати до фахівця. Багато людей мають такі проблеми. (…) Солдати, які повертаються з війни і отримали поранення, також потребують допомоги. Ми намагаємося якось реагувати на ці виклики».

У своєму виступі на симпозіумі єпископ Скомаровський зазначив, що ставлення до поляків на Волині змінилося з початком війни. «Братерська допомога, яку поляки надали і продовжують надавати українцям, докорінно змінила атмосферу українсько-польських відносин. У 2022 році тисячі українців, починаючи з ранньої весни, спонтанно почали прибирати польські місця пам’яті, розташовані на території України. Акції на старих польських цвинтарях, на місцях пам’яті, відбувалися з ранньої весни практично щотижня», – сказав він. Він підкреслив, що раніше такі акції відбувалися раз на рік і організовували їх переважно поляки.