Єпископ Василій привітав вірних та духовенство Південної Буковини (Румунія)
  • Срд, 17/08/2016 - 12:25

Делегацію від Коломийсько-Чернівецької єпархії на святочних заходах в Румунії очолив вікарій Буковинський отець Валерій Сиротюк. Українська парафія в Качиці (Cacica) 14-15 серпня святкувала свій храмовий празник - Успення Пресвятої Богородиці (за новим стилем).

Історія громади оповідає про перші українські родини, які приїхали на соляні копальні в Качику в 1785 році. Одразу, там, де прибували на поселення українці з Галичини освоювати ліси та землі Південної Буковини, поставало парафіяльне життя.У Качиці є метричні посвідки про хрещення та миропомазання 1810 року. Однак офіційно парафіяльне життя постає у 1813 році.Під час святкування храмового празника згадували 145 річницю з дня освячення в Качиці храму Успення Пресвятої Богородиці.

Святкування в україно-румунському містечку розпочалося напередодні 14 серпня Великою вечірнею з литією та посвяченням води. Вранці перед початком першої Літургії українську парафію з приватним візитом навідав патріарх єрусалимський латинської Церкви єпископ-емерит Фод Бутрос Твал (Fouad Boutros Twal) у супроводі місцевого румунського єпископа РКЦ Петра Гергела. Єпископи разом з парохом перед храмовою успенською іконою склали сердечні молитви за мир в Україні.

Святкова Божественна Літургія розпочалася 15 серпня о 10:30 год. Парох громади Качики отець Микола Ніколаішен запросив очолити богослужіння вікарія Буковинського Коломийсько-Чернівецької єпархії отця-мітрата Валерія Сиротюка. Співслужили за престолом парох громади і декан Буковинського деканату в Румунії отець Микола Ніколаішен, декан Мараморщини отець Василь Колопельник, отець Василь Годинчук із Стемфордської єпархії, отець-емерит Іван Волощук з Радівців, парох Радівецький Іван-Василь Волощук, отець Юрій Пітулик парох Кричунова, отець Ілля Веничук з Кимпулунгу, парох Сидиву Василь Стойка, отець Павло Бойчук парох Полян, отець Маріус Кірілоає парох Сучави. До Качики на храмовий празник зійшлися українці сусідніх румунських міст та сіл. Цього дня храмове святкування завершувалося фестивалем церковної української пісні.

На фестиваль до Качики з Чернівців приїхали народні артисти України Оксана Савчук та Іван Кавацюк дует ”Писанка”.

Отець Валерій виголосив привітання для всіх зібраних українців та передав благословення єпископа Василя Івасюка та запевнення владики про молитву за всіх буковинців з України і Румунії. Настрій свята витав над гірським містечком. Струмочки українських вишиванок ще довго вирували вуличками Качики. Українська делегація на завершення свята відвідала санктуарій римо-католицької парафії, де спільно молилася до Пресвятої Богородиці з християнами різних національностей.