Єпископ Ян Собіло про розподіл папської допомоги постраждалим від війни в Україні
  • Пон, 19/09/2016 - 16:58

Цього тижня почнеться розподіл коштів, які, на заклик Папи Франциска, 24 квітня 2016 року католики Європи збирали для допомоги потерпілим внаслідок війни на сході України.

Про це в інтерв’ю для Радіо Ватикану повідомив єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні Ян Собіло, якого Папа призначив головою Комітету з надання цієї гуманітарної допомоги. Єпископ Ян Собіло розповів про те, як представники різних Церков спільно прагнуть допомогти найбільш потребуючим:

Єпископ Ян: Зараз папська ініціатива «Папа для України» починає свою діяльність в особах, що складають Техніний комітет, призначений  Папою, і я хочу нагадати, що моїм заступником, віце-шефом, є греко-католик пан Руслан, який має досвід роботи в Карітас у Харкові. Наш комітет зараз збирає всі проекти, які надсилаються з різних регіонів України. Маємо надію, що більшість з них буде реалізована. Кажу більшість, тому що не всі проекти містять ту зазначену сферу діяльності, яку передбачає інструкція з Ватикану. Папа бажає, щоб це була допомога найбіднішим серед бідних. Тобто мова йде про їжу,  ліки,  дах над головою. Але дах над головою не означає, що ми будемо купувати квартири, чи будинки, чи помешкання, ми тільки зможемо тимчасово допомогти людині знайти якесь житло і це на перші місяці чи роки після евакуації із зони АТО. І дуже тішуся, що наша праця йде гарно і що маємо контакт з усіма церквами, з греко-католицькою насамперед, з православною, з протестантами, які нам допомагають. Дуже багато священиків, пасторів, які їздять на ту територію, де велика біда зараз, і вони знають людей, які потребують допомоги.

Радіо Ватикану: Чи існують міжконфесійні комітети на місцях?

Єпископ Ян: - Так. У кожному районі, там де є переселенці, має бути комітет міжцерковний, міжрелігійний, який буде нам надавати інформацію, а також зможе нам зробити таку раду, яка буде розподіляти цю допомогу, і ми не маємо наміру звертати увагу на те, ким є потребуюча людина. Незалежно чи православна, чи греко-католик, чи протестант, чи невіруюча… Якщо знаходиться в потребі, ми маємо завдання, це бажання Папи, допомогти цій людині в Рік Милосердя. І не тільки в Рік Милосердя, а навчитися допомагати завжди.

Р.В.: Чи є вже складені списки таких потребуючих?

Єпископ Ян: Дуже багато вже надсилають списків. Індивідуальні проекти, є різні організації, вони збирають індивідуальні прохання і роблять один проект.

Р.В.: А як запобігти зловживанням? Адже по-різному трапляється, навіть у такій критичній ситуації.

Єпископ Ян: Я надіюся на допомогу священиків різних церков, які знають на місці організації, які займаються гуманітарною допомогою. Вони будуть контролювати, а також будуть потім складати свій підпис, щоб дійсно ця допомога прийшла згідно з призначенням.

Р.В.: В яких місцях найбільше потребують допомоги?

Єпископ Ян: Сіра зона, Донецьк, Луганськ, а також в районних центрах, там, де немає великих гуманітарних організацій. Там, де великі міста, такі як Харків, Дніпро, Запоріжжя, Київ - там багато є різних організацій, а також і церкви допомагають людям. А в районних центрах є дуже велика проблема.

Р.В.: В який найближчий час люди отримають допомогу?

Єпископ Ян: Такі маленькі проекти вже почнуться з цього тижня… З понеділка, з вівторка. А великі… Там треба буде розглядати, щоб дійсно подивитися, чи ця організація, яка хоче взяти на себе відповідальність за розподіл коштів чи матеріальну допомогу, чи можна їй доручити таке завдання. І тут потрібен час, тому що я телефоную до священиків, які знають цю організацію, щоб вони дали мені відповідь, наскільки вони мають здібність, у тому числі і моральну, робити цю справу.

Р.В.: Що б Ви хотіли сказати тим благодійникам, доброчинцям, які поділилися своїми грошима з Україною?

Єпископ Ян: Ця солідарність Європи, в першу чергу, Папи, який закликав, а також і людей доброї волі, нас навчає, що ми всі є одна родина. Всі ми діти Божі, і людина, яка дбає про голодних, про бідних в іншій країні ніколи може і не побачать цих людей, а віддає гроші для них. Це свідчить про те, що дійсно всі ми є діти Божі, і є люди, які це розуміють, що там на території Східної України є люди, які знаходяться в потребі, і вони також є братами та сестрами. Рівними. В Бозі-Отцеві ми всі є рівними, брати і сестри.

Католицький Медіа Центр з посиланянм на Радіо Ватикану