Єпископат Європи закликає негайно припинити війну в Україні
  • Птн, 21/10/2022 - 14:31

«Закликаємо лідерів націй і міжнародне співтовариство зробити все можливе, щоби покласти край нинішній війні, яка знищує життя і спричиняє невимовні страждання», – зазначив Ґінтарас Ґрушас, голова Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE). Архієпископ Вільнюський у четвер після обіду відкрив європейський симпозіум під назвою «Встань! Христос кличе тебе», організований Молодіжною комісією та катехитичною секцією CCEE спільно з Краківською архідієцезією.

Про це пише КАІ.

У санктуарії св. Йоана Павла ІІ зустрілося 150 національних делегатів з п’яти душпастирських відділів: молодіжного, шкільного, університетського, покликального та катехитичного з близько 30 країн Європи, від України до Білорусі.

Протягом триденної роботи буде проведено дискусію про виклики європейського континенту, а також роздуми про християнську віру в сучасному світі. Також буде час для молитви та святкування в рамках підготовки до Світового дня молоді в Лісабоні у 2023 році.

«Прибуваємо сюди, – сказав архієпископ Ґрушас, – з великою надією, але також і з великим сумом у наших серцях: коли Covid послабив свою хватку і ми у кожній країні з оптимізмом дивилися в майбутнє, в Україні спалахнула війна. Ми були переконані, що в Європі більше не буде війн, що будемо читати про них лише в підручниках історії, але омана влади та жадібність небагатьох знову призвели до війни».

Архієпископ Вільнюса перерахував усі важкі події за останні два роки. Він нагадав про потоки мігрантів на кордонах Білорусі з Польщею, Литвою та Латвією, «використані у своєрідній гібридній війні як живий щит для дестабілізації цього регіону та шантажу Європейського співтовариства». Потім, у лютому 2022 року, збройне вторгнення Росії в Україну. Зараз енергетична криза: відсутність газу та його висока ціна ставлять на коліна родини, підприємства, промисловість і транспорт.

«Ми, єпископи Європи, – сказав архієпископ Ґрушас, – продовжуємо об’єднувати наш голос із голосом Папи, щоб зброя замовкла, війна негайно була припинена і вжито заходів задля миру». Очільник CCEE нагадав, що, як і багато інших єпископів і національних делегацій, він відвідував Україну, щоб висловити близькість і солідарність з християнськими спільнотами: «ми близькі до всіх українців, особливо до молоді в цей час страху і невпевненості щодо свого майбутнього і країни», – зазначив митрополит Вільнюса.