Єпископи Канади: особам після евтаназії буде відмовлено в католицькому похованні
  • Суб, 01/10/2016 - 18:56

Католицькі єпископи західної частини Канади висловилися за відмову в католицькому чині поховання особам, які зважилися на евтаназію. Ієрархи пояснили, що це не покарання, але взяття до відома, що покійний зробив вчинок, який «суперечить християнській вірі».

На думку канадських єпископів, в цьому випадку релігійна церемонія може стати певним «заохоченням для інших до того, щоб зробити таке ж зло проти себе».

Єпископи шести єпархій провінції Альберти і північно-західних територій 14 вересня в відповідь на прийнятий в Канаді закон про легалізацію евтаназії оприлюднили свій документ. Цим питанням займається також Конференція єпископів всієї Канади, засідання якої проходить на цьому тижні в Корнуоллі.

Серед католицьких єпископів Канади немає одностайності на цю тему. Наприклад, архієпископ Оттави монс. Теренс Прендергаст наполягає на тому, що особи, які просять про «асистоване самогубство», не повинні допускатися до таїнств перед смертю, а після смерті їм потрібно відмовити в церковному похороні. Проте, ієрархи висловлюються за те, щоб кожен випадок евтаназії розглядався окремо.

Канадські єпископи розрізняють осіб, які просять про евтаназію, від тих, хто сам зазіхнув на своє життя внаслідок відчаю або психічної хвороби. Останнім не відмовляється в католицькому похороні. Як підкреслюють католицькі ієрархи, проблема випадків з евтаназією полягає в тому, що тут на самогубство людина зважується свідомо.