Єпископи Північної Африки розпочали візит ad limina
  • Втр, 03/03/2015 - 15:20

Зустріччю з Папою Франциском у Ватикані вчора розпочався візит ad limina Регіональної єпископської конференції Північної Африки. Католики в цьому регіоні є незначною меншістю, їхні спільноти складаються в основному з іноземних громадян. Про те, як помісна Церква свідчить Євангеліє Христове в мусульманському оточенні і які обмеження має християнська проповідь, розповів Архиєпископ Рабата і голова єпископської конференції Північної Африки монсеньйор Вінсент Ландель.

За його словами, католики в Марокко, Алжирі та Тунісі живуть у мирі з мусульманами, чого, на жаль, не можна стверджувати про всі країни регіону. Багато католицьких спільнот майже цілком складаються з іноземців, які часто тимчасово перебувають у цих державах, але помісна Церква дуже молода. Наприклад, в Марокко, де християнське населення налічує 30 тисяч осіб, середній вік віруючих – 35 років. Останнім часом деякі спільноти пережили значні зміни. Наприклад, через трагічні події багато змушені були покинути Лівію, де католицькі спільноти складалися в основному з філіппінців і жителів Близького Сходу. У Тріполі залишився тільки один єпископ – монсеньйор Мартінеллі – з невеликою групою філіппінців. В інших країнах, на щастя, Католицька Церква має свободу культу, за умови, що цей культ здійснюється тільки у відповідних богослужбових будівлях. На жаль, прозелітизм є злочином і переслідується за законом, тому не можна сказати, що релігійна свобода нічим не обмежена.

Монсеньйор Ландель вважає, що «арабська весна» призвела до сумних наслідків у регіоні, і становище християн ускладнилося боротьбою між політичними партіями.

Незважаючи на жахливі вбивства в «Ісламській державі», єпископ не втрачає надії на поліпшення ситуації. Конференція єпископів опублікувала відкритий лист, де закликає не вдаватися до сили, але використовувати всі можливі шляхи діалогу. Монсеньйор Ландель стверджує також, що не всі християнські об'єднання Європи згодні з тим, що вони написали.