Єпископи США виступили з закликом про ядерне роззброєння
  • Нед, 24/05/2015 - 18:54

Єпископи США в особі президента Комітету з загального миру і справедливості при помісній єпископській конференції, єпископа Лас-Крусес монс. Оскара Канту, виступили за інтенсифікацію зусиль з ядерного роззброєння.

Прелат звертається до держсекретаря Джона Керрі в посланні, опублікованому у зв'язку з проведенням Конференції по перегляду Трактату про нерозповсюдження ядерного озброєння, що завершилась 22 травня в Нью-Йорку. Трактат, підписаний 45 років тому, переглядається і оновлюється раз на п'ять років. Єпископ Лас-Крусес пише, що «більшість американців вважають, ніби ядерна загроза зменшилася з закінченням «холодної війни», але, «на жаль, немає нічого більш далекого від істини».

Монс. Канту підкреслює, що в «багатополярному світі» існує ризик поширення ядерної зброї і навіть ядерного тероризму, тому необхідно «необоротно рухатися до роззброєння, убезпечивши ядерні матеріали». Прелат вважає, що Трактат повинен відображати саме такий підхід.

Єпископи США підкреслюють, що ядерне роззброєння означає також вивільнення значних економічних ресурсів, які можуть бути спрямовані на боротьбу з бідністю, про що говорив також Папа Франциск в посланні з нагоди Третьої конференції з гуманітарних наслідків ядерного озброєння, що проходила у Відні 8 і 9 грудня минулого року.