Єпископи УГКЦ: «Розходяться близько 60 відсотків пар, які обіцяли одне одному любов і вірність, мріяли про щасливе життя»
  • Чтв, 30/05/2019 - 15:57

Україна посідає одне з перших місць у Європі за кількістю розлучень. Розходяться близько 60 відсотків пар, які обіцяли одне одному любов і вірність, мріяли про щасливе життя.

ро це мовиться у Зверненні Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архієпископства УГКЦ з нагоди Року сім’ї в Україні.

Автори Звернення зазначають, що більша частина цієї статистики припадає на молоді подружжя, які прожили в шлюбі від трьох місяців до трьох років. Найчастіше як причини розлучення вказують морально-психологічні проблеми в порозумінні, алкоголізм та інші залежності.

«Виникає запитання: чому так стається, що попри бажання щастя, перемагає егоїзм і роз’єднання? При цьому страждають не тільки дорослі, а й невинні діти. За останніми даними, близько ста тисяч дітей України перебувають у закладах інтернатного типу, і з них 92 відсотки мають біологічних батьків», - констатують єпископи Синоду.

Подружжя – це спільнота, яка була заснована набагато швидше, аніж усі інші види людських спільнот. «Бог створив людину для любові, Він уклав у нас прагнення, щоб любити і бути любленим. Тому чоловік і жінка творять досконалий образ Бога, коли обдаровують одне одного любов’ю. Без любові людина не може жити, розвиватися, втрачає радість, надію, бажання життя, - усе втрачає смак без любові», - вважають єпископи.

Члени Синоду розділяють біль і тривогу тисяч сімей, яких болісно торкнувся військовий конфлікт на Сході України. Чимало з них пережили втрату своїх близьких, залишилися без житла, стали переселенцями або отримали важкі тілесні чи духовні каліцтва.

«На цій дорозі Церква сьогодні прагне бути з вами. Ми твердо переконані, що від духовно-морального стану сім’ї залежить доля всього народу та держави. Заохочуємо вас замислитися, яким словом наповнені душі дітей у наших домівках? Чи плекаємо ми лагідне і шанобливе та достатнє спілкування всередині подружжя? Чи вчимо наших дітей молитов при іконах і покуттях, замість того щоб змалечку формувати в них уявлення, що предметом поклоніння в сім’ї є великі плазмові телевізори на стінах чи маленькі гаджети в руках. Стараймося, щоб у наших сім’ях ми вчилися слухати одне одного і мали для цього достатньо часу», - закликають у Зверненні.

Особливу увагу єпископи звертають на виховання в родинах культури спілкування, святкування і відпочинку. «Залежність від алкоголю, наркотиків, азартних ігор та інших поневолень приходять у сім’ї найчастіше тоді, коли відсутнє вміння бути разом і розвиватися, служачи одне одному. Діти дуже вразливі до прикладу старших, наслідують батьків. Тому необхідно розвивати в наших родинах творче і безалкогольне проведення дозвілля через спільні походи, цікаві ігри, співи, натхненне проведення часу», - просять замислитися члени Синоду.

Єпископи переконують, що покликання до подружнього життя вимагає від нас розуміння завдань і обов’язків, до яких слід ретельно готуватися ще задовго до одруження.

«Насамперед ідеться про виховання до відповідальності за щастя іншої особи. Тільки безкорислива і жертовна любов, а не тимчасові почуття визначатимуть міцність майбутнього шлюбу. Для Церкви важлива кожна пара, що приходить вінчатися. Тому закликаємо вас непоспішно і виважено приймати рішення про шлюб», - мовиться у Зверненні.