Євхаристія і політики, які підтримують аборти: роз'яснення єпископів США
  • Пон, 28/06/2021 - 18:22

Конференція католицьких єпископів США опублікувала відповіді на питання з приводу нещодавно прийнятого нею рішення про розробку спеціального документа, присвяченого Євхаристії в житті Церкви.

На питання про те, чи обговорювалося на пленарному засіданні єпископату питання причащання конкретних політиків, прелати відповідають, що не було ні такого обговорення, ні голосування: мова йшла виключно про документ загального характеру. Він буде належати не до конкретних політиків, які, як Джо Байден, будучи католиками, підтримують законодавство в області абортів, евтаназії та одностатевих союзів, що суперечить християнській моралі - але буде ставитися до всіх віруючих. Предметом голосування на пленарному засіданні єпископату, таким чином, був тільки цей документ про Євхаристію, а не питання допущення до Таїнства тієї чи іншої людини, тієї чи іншої категорії осіб.

«Євхаристія - це джерело і вершина християнського життя», - йдеться в публікації американських єпископів, які наголошують важливість «все більш глибокого розуміння її краси і її таємниці в нашому житті». Документ про Євхаристію не стосуватиметься дисципліни: в ньому буде викладено «віровчення про відповідальність кожного католика, покликаного жити відповідно до істини, добротою і красою Євхаристії».

«Кожен католик, - пишуть єрархи, - незалежно від того, чи займає він громадську посаду, покликаний до постійного навернення», і єрархи США неодноразово наголошували на обов'язку всіх католиків захищати життя, гідність людини і всі інші основні принципи морального і соціального католицького віровчення. Документ про Євхаристію буде розроблений з метою «більш ясного розуміння вчення Церкви, з тим щоб вірні глибше усвідомили, яким чином Євхаристія може перетворити наше життя і наблизити нас до Творця і до того життя, яке Він бажає для нас».

Єпископи зазначають також, що Апостольська Столиця не наказує їм утриматися від створення подібного документу, але закликала до великих консультацій - першим етапом яких і стала проведена пленарна асамблея єпископату США.

На питання про те, чому єпископська конференція зайнялася цим питанням саме зараз, дається наступна відповідь: «Уже впродовж деякого часу одним з головних предметів занепокоєння єпископів є занепад віри і розуміння Євхаристії серед вірних католиків». Саме тому пастирський план на 2021-2024 роки передбачає «євхаристійну віднову».