Європа повинна розвивати дух взаємопорозуміння та співпраці
  • Пон, 17/09/2018 - 16:58

Після трагічного досвіду двох світових воєн Європа повинна розвивати взаємопорозуміння та співпрацю, дихаючи двома християнськими легенями – східним і західним. До цього закликали учасники Пленарної асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи, яка відбувалась у Познані (Польща) від 13 до 16 вересня 2018 року.

У кінцевому посланні очільників єпископатів Європи окремо наголошуєть на солідарності, як головному й невід’ємному засобові «виходити назустріч національним, міжнародним та світовим проблемам». Солідарність у формуванні сумлінь і суспільств була центральною темою згаданої зустрічі, в якій Україну представляли три ієрархи: Глава Синоду Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Блаженніший Святослав Шевчук, Голова Конференції Римо-Католицьких Єпископів України Архиєпископ Мєчислав Мокшицький та Правлячий Єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії свого права Владика Мілан Шашік.

Учасники Пленарної асамблеї висловили близькість Святішому Отцеві та запевнили в молитовній підтримці та вдячності за цінне звернення, в якому Папа закликає зміцнювати зв’язки комунікації та сопричастя між європейськими Церквами, звертаючи окрему увагу на нові покоління.

Окрему подяку висловлено Архиєпископу Познанськму Станіславу Ґондецькому, Голові Єпископської Конференції Польщі, за якнайкраще проведення щорічної зустрічі.

Вдячність і підтримка мільйонів волонтерів

Єпископи підкреслюють роль мільйонів волонтерів-християн в Європі, які відзначаються особливим харитативним динамізмом до убогих та відкинутих за борт суспільства. «Це жива гілка наших Церков, які завдяки заанґажуванню християн e діла волонтаріату, можуть діяти як добрий Самарянин з Євангельської притчі».

Сприяння євангелізації та екуменічному діалогові

Кінцеве послання Пленарної асамблеї вказує на важливість духовного приготування також і в ділянці харитативного служіння, підкреслюючи потребу «євангелізувати також і середовища, пов’язані з новою бідністю, яка включає відсутність пошани до людського життя, розбиття сімей, нав’язування гендерної культури, обмеження релігійної свободи, прав мігрантів та біженців».

Наголошено також і на важливості екуменічного й міжрелігійного діалогу, дуже необхідного в наші напружені часи, опрацьовуючи спільні дії в дусі оновленої солідарності, миру та принципів субсидіарності

Солідарність – це відображення Троїчної Любові

Всі ми походимо з лона Пресвятої Тройці, стверджують очільники європейських єпископатів. «Кожна людина носить на собі образ Пресвятої Тройці, що надає їй незрівнянну й недоторкану гідність. Християни, як члени Церкви, покликані до постійного навернення до Троїчної Любові, живучи солідарніст.юь й служінням, як виявом обміну духовними дарами, властивими християнським та католицьким традиціям Континенту».

Явище міграції в світлі Євангелія

В посланні йдеться також і про висвітлення явища міграції, беручи до уваги відмінні ситуації та вибори, зроблені окремими державами, наголошуючи на потребі розглядати ці ситуації в світлі Євангелія та розвиваючи взаємопорозуміння й співпрацю.

Кінцеве звернення завершується молитвою до Страждальної Богородиці, літургійний спомин Якої відзначався 15 вересня, щоб Вона захищала Європейський континент та підтримувала Своєю материнською опікою постанови Асамблеї.