Європейський Суд у Страсбурзі зобов'язує інституціоналізувати одностатеві зв'язки на рівні з подружжям
  • Срд, 24/05/2023 - 17:32

Європейський Суд з Прав Людини (ЄСПЛ) постановив, що Румунія порушила право на повагу до приватного та сімейного життя 21 одностатевої пари, які скаржилися на те, що не змогли офіційно оформити своє спільне проживання.

Рішення означає, що Румунія повинна буде інституціоналізувати одностатеве співжиття у формі цивільного партнерства або шлюбу. Про це пише ekai.pl.

Румунія – третя країна, яку ЄСПЛ змусив інституціоналізувати одностатеве співжиття. Раніше суд виніс аналогічні рішення проти Італії та Росії. Згідно з опитуванням 2018 року, аж 74 відсотки румунів виступають проти запровадження одностатевих шлюбів.

Заявники вимагали виплати понад півмільйона євро компенсації за пов’язані з цим «психічні страждання». Суд виявив порушення, але відмовився присудити відшкодування.

У 2019 і 2020 роках 21 одностатева пара подала скаргу до ЄСПЛ на неможливість офіційно оформити своє спільне проживання в Румунії, стверджуючи, що це – дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації (стаття 14 Конвенції) і порушує їхнє право поважати приватне та сімейне життя (ст. 8 Конвенції). Румунське законодавство передбачає, що одружитися можуть лише жінка та чоловік (ст. 271 Цивільного кодексу), а т. зв. одностатеві шлюби заборонені (ст. 277 §1 Цивільного кодексу). Заявники вимагали відшкодування у розмірі 525 тисяч євро (по 25 000 євро на кожного з 21 заявника) за “психічні страждання”, спричинені нездатністю офіційно оформити спільне проживання.

Вже у 2020 році Інститут Ordo Iuris долучився до розгляду в ЄСПЛ як друг суду. У наданому юридичному висновку Інститут нагадав, що навіть у світлі судової практики самого Суду держава має право захищати ідентичність шлюбу як союзу між чоловіком і жінкою та може відмовитися від інституціоналізації одностатевого конкубінату, якщо цього бажає більшість суспільства. Саме так і було у випадку Румунії, де, згідно з дослідженням Pew Research Center 2018 року, 74 % румунів були проти запровадження одностатевих шлюбів.

У 2023 році Страсбурзький Суд постановив, що Румунія порушила право заявників на повагу до приватного та сімейного життя. В обґрунтуванні ЄСПЛ послався на існуючу прецедентну практику, згідно з якою держави зобов’язані дати можливість одностатевим парам офіційно оформити співжиття – незалежно від думки більшості суспільства: “негативне ставлення гетеросексуальної більшості не може протиставлятися інтересам заявників у тому, щоб їхні відносини були визнані та врегульовані”. Проте Суд відхилив вимоги в частині виплати відшкодування.

Вирок ухвалено більшістю голосів: 5 проти 2. Двоє суддів – проф. Кшиштоф Войтичек із Польщі та д-р Армен Арутюнян із Вірменії – подали окрему думку, вказавши, що, на їхню думку, Румунія не порушила ст. 8 Конвенції, оскільки це положення допускає різні форми юридичного визнання одностатевого співжиття, тому це не обов’язково має бути реєстрація (як стверджує ЄСПЛ), але це може бути й певна підтримка в різних галузях права, якою одностатеві пари можуть користуватися без реєстрації їх конкубінату як шлюбу чи “цивільного партнерства”.

– Це вже третя країна - член Ради Європи, якій Страсбурзький Суд наказав інституціоналізувати одностатеві звязки. Упродовж кількох десятиліть ЄСПЛ визнавав, що одностатевий зв'язок не є сім’єю, як це визначено Конвенції. У 2010 році Суд змінив свою позицію, посилаючись на те, що “часи змінюються”, оскільки більшість країн запроваджують одностатеві партнерства або навіть шлюби. У 2015 році ЄСПЛ зобов’язав Італію запровадити цивільне партнерство для одностатевих пар, Росію – на початку 2023 року, а тепер – Румунію. Лише питання часу, коли подібні вироки будуть винесені проти інших європейських країн. Хоча Інститут Ordo Iuris постійно долучається до проваджень у ЄСПЛ у цих справах, аргументуючи, що держава може відступити від інституціоналізації одностатевих зв'язків, посилаючись на суспільну мораль і думку більшості суспільства, тобто з демократичних міркувань, але Суд поступово посилює свою позицію, виключаючи будь-які відхилення від встановлених ним же правил. Це ще один прояв по суті законотворчої діяльності Трибуналу, в рамках якої здійснюється переосмислення, впроваджується нове визначення поняття сім’ї, яка в задумі творців Конвенції була спільнотою, заснованою на шлюбі, який розуміється як стійкий зв’язок між жінкою та чоловіком, – наголосила Вероніка Пшеберала, директор Центру міжнародного права Інституту Ordo Iuris.